SALVINI TRAŽI OD BRISELA NAZAD ZLATO: To je vlasništvo italijanskog naroda!
Foto: Profimedia, EPA

ZAHTEV

SALVINI TRAŽI OD BRISELA NAZAD ZLATO: To je vlasništvo italijanskog naroda!

Planeta -

Vicepremijer i ministar policije Italije Mateo Salvini želi da oduzme italijanske zlatne rezerve iz Centralne banke u Briselu.

Salvini, koji je vođa desničarske stranke Liga za Sever, pozvao je na preuzimanje kontrole nad italijanskim zlatnim rezervama daleko od centralne banke zemlje.

"Zlato je vlasništvo italijanskog naroda, a ne bilo koga drugog", naglasio je on.

Komentari su usledili pošto je Salvini zatražio da se uprava Italijanske banke "potpuno očisti" jer nije uspela da spreči bankarsku krizu u zemlji. On je dodao i da bi "prevaranti" koji nisu bili podvrgnuti nadzoru "trebali na duže da završe u zatvoru".

Ta izjava usledila je pošto je uticajna La Stampa objavila da je koaliciona vlada, koju su formirali Salvinijeva Liga i Pokret 5 zvezdica, tražila da proda rezerve Banke Italije za finansiranje dodatne državne potrošnje i izbegavanje planiranog povećanja PDV do 2020. godine. Salvini je rekao da još nije detaljno proučio opciju, ali je dodao da "to može biti zanimljiva ideja".

Klaudio Borgi, Salvinijev bliski ekonomski savetnik, pozvao je na usvajanje zakona u kom bi italijanska država, a ne Banka Italije, trebalo da bude priznata kao krajnji vlasnik zlatnih rezervi zemlje.

"Niko ne želi to da proda, u stvari, upravo suprotno, mi želimo da druge držimo podalje od njega", napisao je Borgi na Tviteru.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track