PUT DO BOGA PREKO KARTICE: Crkve u Irskoj uvode aparate za plaćanje donacija!
Foto: Profimedia

nove tehnologije

PUT DO BOGA PREKO KARTICE: Crkve u Irskoj uvode aparate za plaćanje donacija!

Planeta -

Neke katoličke crkve u Dablinu su spremne da uvedu beskontaktne aparate za platne kartice koje će omogućiti vernicima da lakše i brže doniraju novac crkvi.

Nadbiskupija u Dablinu isprobava novu tehnologiju u nastojanju da poveća svoje finansije koje su posljednjih godina patile od opadanja broja novčanih donacija.

Aparati za kartice će biti postavljeni na stražnjem delu jednog broja crkava.

Predstavnik nadbiskupije izjavio je za BBC da na ovaj način žele da olakšaju parohijanima i pruže i m nov eopcije za doniranje.

Ideju je pokrenula Kancelarije za finansijski razvoj nadbiskupije, koja je osnovana 2016. godine kako bi "obezbedila održivu bazu finansiranja" za Dablinske župe i biskupije.

Tradicionalno, parohije se uglavnom finansiraju kroz nedeljne novčane donacije tokom mise, kada se posuda za donecije prosleđuje iz ruke u ruku.

Međutim, broj vernika koji dolaze na misu opada poslednjih nekoliko decenija, kao i katolička populacija u Irskoj. Na popisu 1981. više od 90 odsto stanovnika izjasnilo se kao katolici, dok je poslednji popis 2016. godine, pokazao da je taj broj pao na 78 odsto.

Kurir.rs / BBC

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja