POČINJE KONAČNI OBRAČUN SA DŽIHADISTIMA: Sirijske snage saterale u ćošak preostale militante, uskoro pada njihovo POSLEDNJE UPORIŠTE (VIDEO)
Foto: AP

kraj kalifata

POČINJE KONAČNI OBRAČUN SA DŽIHADISTIMA: Sirijske snage saterale u ćošak preostale militante, uskoro pada njihovo POSLEDNJE UPORIŠTE (VIDEO)

Planeta -

Sirijske demokratske snage (SDF) saterale su u ćošak preostale militante u okolini sela Baguza kod iračke granice, napadajući ih sa svih strana.

"U predstojećih nekoliko dana, za vrlo kratko vremena, javićemo svetu radosnu vest vojnog kraja Islamske države", rekao je njihov predstavnik Džija Furat.

Dok SDF poslednjih dana napreduje praćen teškim američkim vazdušnim udarima, talasl civila pobegao je s područja koja još pripadaju kalifatu Islamske države, zajedno s poraženim džihadistima koji pokušavaju da se sakriju među njima.

Premda borci Islamske države i dalje drže male džepove u zabačenim pustinjskim područjima u centru Sirije i skrivaju se kao podzemne ćelije 'spavača' u iračkim gradovima, spremni su da izvode nove napade, njihova vladavina na tom području je, kako se čini, gotova.

Time je skoro propao projekat koji je iz velike džamije u Mosulu 2014. pokrenuo Abu Bakr al Bagdadi iskoristivši haos u regiji da se proglasi kalifom.

Uspostavio je vlast sa sudovima, valutom i zastavom, a njegov kalifat se na svom vrhuncu protezao od severozapadne Sirije gotovo do Bagdada, obuhvatajući gotovo dva miliona stanovnika.

Njihova vladavina terora nad manjinama i drugim njihovim neprijateljima, obeležena pokoljima, ropstvom i obezglavljivanjima, izazvala je snažan međunarodni vojni odgovor koji ih od 2015. potiskuje s njihovih područja.

foto: EPA

Većina boraca koji su pobegli iz Baguza su stranci, objavio je SDF, od kojih su hiljade bile privučene Bagdadijevim obećanjem nove džihadističke utopije na području Iraka i Sirije kojom bi se ukinule nacionalne granice.

Sve što preostaje je, rekao je Furat, opkoljen džep od 700 metara kvadratnih.

"Hiljade civila i dalje su tamo zatočene kao ljudski štit", rekao je.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je SDF preuzeo kontrolu nad celim Baguzom nakon što su se džihadisti predali. SDF-ovi zvaničnici to negiraju.

Portparol SDF-a Mustafa Bali rekao je da je SDF uhvatio nekoliko militanata koji su pokušavali da pobegnu s civilima. Drugi su se predali.

Bagdadijeva sudbina takođe je misterija. On je vođa Islamske države od 2010, kada je još bila podzemni ogranak terorističke mreže al Kaide u Iraku.

Sposobnost Islamske države za strateško povlačenje u teškim vremenima, nakon čega se ponovo vraća kada se okolnosti promene, podstakla je mnogobrojna upozorenja da njen poraz ne znači i kraj pretnji.

Islamska država pretrpela je velike poraze 2017, kada je Irak oslobodio Mosul, a SDF Raku u Siriji.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track