NEMAČKA O TRAMPOVOM ZAHTEVU: Teško da ćemo moći da prihvatimo nazad džihadiste!
Foto: EPA / Ronald Wittek

zarobljeni teroristi

NEMAČKA O TRAMPOVOM ZAHTEVU: Teško da ćemo moći da prihvatimo nazad džihadiste!

Planeta -

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas kaže da je "izuzetno teško" ispuniti zahtev američkog predsednika Donalda Trampa da evropske zemlje prime nazad svoje državljane - borce Islamske države zarobljene u Siriji.

Tramp je u tvitu objavljenom za vikend pozvao Britaniju, Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje, da prihvate nazad preko 800 zarobljenih pripadnika IS i da im sude.

Mas je rekao da nemački državljani imaju zakonom garantovano pravo na povratak, ali da u ovom trenutku nema šanse da se to proveri u Siriji.

Kako je rekao, "humanitarni slučajevi", žene i deca, su se već vratili, ali da bi to u drugim slučajevima bilo moguće samo ako bi se sudski postupci mogli odmah pokrenuti.

"Potrebne su nam informacije, potrebne su nam istrage, a sve dok se to ne postigne, mislim da je ovo izuzetno teško proveriti", izjavio je on.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo juče da Nemačka može da prihvati borce Islamske države zarobljene u Siriji samo ako osumnjičeni imaju pristup konzularnim uslugama.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Ronald Wittek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track