Najnovije vesti

NOVE TENZIJE U CRNOM MORU: Moćni američki razarač uskoro dolazi, reakcija Rusije neće izostati
Foto: EPA

neoprezno

NOVE TENZIJE U CRNOM MORU: Moćni američki razarač uskoro dolazi, reakcija Rusije neće izostati

Planeta

Američki razarač „Donald Kuk“ uputio se ka Crnom moru drugi put od početka godine, saopšteno je na sajtu Šeste flote Vojne mornarice SAD.

U saopštenju je navedeno da će pohod razarača učvrstiti stabilnost u regionu. „Donald Kuk“ će izvesti zajedničke manevre s brodovima saveznika iz NATO-a i partnera u regionu.

To je drugi pohod američkog razarača ka Crnom moru od početka godine. U januaru je „Donald Kuk“ uplovio u luku Batumi. Posada razarača je učestvovala u vežbama s dva broda obalske straže Gruzije.

Prošli pohod „Donalda Kuka“ izazvao je negativne reakcije Rusije. Senator Aleksej Puškov je izjavio da ti manevri nikako nisu povezani sa zaštitom bezbednosti i posavetovao SAD da se drže podalje od ruskih obala.

Poslanik Državne dume Rusije iz Krima Mihail Šeremet takođe je skrenuo pažnju na to da je Vašington počeo da zloupotrebljava miroljubivost i suzdržanost Rusije.

On je dodao da agresivna politika SAD ne može da traje beskonačno.

Prošle godine je u Crnom moru boravilo desetak američkih brodova. U januaru je u tu akvatoriju uplovio desantni brod „Fort Mek Henri“. Njega je pratio ruski patrolni brod „Pitljivij“.

Bivši komandant Crnomorske flote Vladimir Komojedov nazvao je taj pohod demonstracijom sile i dodao da on nije predstavljao nikakvu opasnost za Rusiju.

Razarač „Donald Kuk“ se koristi od 1998. godine, a njegovo osnovno naoružanje jesu krstareće rakete „tomahavk“. Na palubi se nalazi od 56 do 96 raketa tog tipa.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...