TRAŽILI SU DA IM DOKTOR ZLO ODSEČE UVO I PRESEČE JEZIK, SADA JE NA SUDU: Prvi slučaj protiv vlasnika studija za tetovaže i modifikaciju tela, a mušterije ga brane! (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / BBC Stories

NAMERNO SAKAĆENJE

TRAŽILI SU DA IM DOKTOR ZLO ODSEČE UVO I PRESEČE JEZIK, SADA JE NA SUDU: Prvi slučaj protiv vlasnika studija za tetovaže i modifikaciju tela, a mušterije ga brane! (VIDEO)

Planeta -

Poznati britanski majstor tetovaže Brendan Mekarti (50), poznatiji kao dr Zlo (Dr Evil) izjasnio se krivim za tri tačke nelegalnih modifikacija tela u svom studiju, a njegovo suđenje je prvo u ovoj oblasti.

Iako su procedure koje izveo njegovi klijenti zahtevali i dali pismenu saglasnost za njih, zakon ovu oblast nije dovoljno uredio, tako da se njegov rad tretira kao sakaćenje i namerno nanošenje povreda.

Reč je o sve rasprostranjenijem trendu telesnih modifikacija u koje spadaju veoma rizične procedure od tetoviranja očiju, ubacivanja implanata pod kožu nalik rogovima i slično, iscrtavanja simbola ožiljcima do uklanjanja određenih delova tela.

Upravo to su tačke po kojima se Brendan izjasnio krivim - rascep jezika, uklanjanje ušne školjke i uklanjanje bradavice. Iako su to bili zahtevi klijenata koji su svedočili u njegovu korist, to mu pred sudom nije mnogo pomoglo.

foto: YouTube prtscr / BBC Stories

On je optužen još pre nekoliko godina kada je na internet postavio snimak procedure u svom studiju, za koju je kako kaže, prošao vrhunske treninge u Britaniji, Evropi i Americi.

Iako ga nije tužio niko od njegovih klijenata koji su svedočili da su zadovoljni, da je ispoštovao sve higijenske i druge procedure, kao i da ih je prethodno upozorio o svim potencijalnim rizicima njihovih zahteva, prema zakonu se modifikacije tela tretiraju kao nanošenje povreda osobi naročito zato što se procedure uglavnom izvode bez anestezije - takođe na zahtev klijenata.

Sudije su odbile njegovu žalbu uz objašnjenje da je izveo "više medicinski operacija bez medicimski neophodnih razloga".

Konačna presuda će tek biti doneta narednog meseca, a u međuvremenu mu pristiže i velika podrška dela javnosti. Peticiju kojom se on podržava kao "obrazovani, iskusni i higijenski majstor pirsinga" potpislao je više od 13.000 ljudi.

I deo javnosti koji ne odobrava tetovaže, pirsinge a naročito modifikacije tela, nakon što je ovaj slučaj izazvao veliku pažnju javnosti, saglasan je da zakon mora da se dopunjava i menja kako bi uredio ovu oblast, odnosno zaštitio građane od mnogih rizika koji vrebaju.

Brendan, koji je na svoj studio stavio katanac, takođe ističe važnost da se zakon promeni jer se i realnost menja.

"Osuđivanjem mene, ili zatvaranjem studija neće prestati da postoji modifikacija tela. Naprotiv, samo ćete sve ljude koji slične zahvate oterati u podzemlje kod neobučenih, priučenih i prljavih uličnih pirsera. A svi znamo koji su to rizici", rekao je on za BBC.

Kurir.rs / BBC

Foto: YouTube prtscr / BBC Stories

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track