TRAMP PONOVO OSUO PALJBU PO MEDIJIMA: Američki predsednik nezadovoljan pisanjem Njujork tajmsa, nazvao ih NEPRIJATELJEM NARODA!
Foto: AP

nezadovoljan

TRAMP PONOVO OSUO PALJBU PO MEDIJIMA: Američki predsednik nezadovoljan pisanjem Njujork tajmsa, nazvao ih NEPRIJATELJEM NARODA!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je Njujork tajms "neprijateljem naroda", posle članka u kojem ga optužuju za uplitanje u pravosuđe, a vlasnik dnevnog lista je brzo reagirao i tu izjavu nazvao "opasnom".

"Informacije Njujork tajmsa su lažne", napisao je na Tviteru američki predsednik. "Oni su pravi NEPRIJATELJ NARODA", dodao je koristeći izraz kojim je ranije već napadao nekoliko američkih medija. Tramp je govorio o novinskom članku objavljenom u utorak u kojem se navodi niz navodnih mera američkog predsednika kako bi se diskreditovale sudske istrage protiv njega.

Prema pisanju NYT, njujorški milijarder je tražio od svog privremenog ministra pravosuđa Metjua Vitakera da na čelo istraga postavi tužioca privrženog američkom predsedniku. Izraz "neprijatelj naroda nije samo netačan već i opasan", odgovorio je A.G. Salsberger, izdavač lista u saopštenju na internet stranici lista.

"Kao što sam više puta direktno rekao predsedniku Trampu, postoje sve brojniji znaci da ta zapaljiva retorika podstiče pretnje i nasilje prema novinarima u SAD i drugde", objasnio je.

Salsberger je na to upozorio Trampa tokom razgovora u Beloj kući krajem januara sa dvojicom novinara NYT. Ne odgovorivši direktno na zabrinutost vlasnika lista, Tramp je samo rekao da "misli da je loše za jednu zemlju da informacije nisu veran odraz stvarnosti" i požalio se da je on žrtva te pojave. U sredu je Tramp takođe optužio NYT da ga nije pozvao ni pitao o optužbama za uplitanje o kojima je reč u članku, što je demantovala odbacila jedna od autorki teksta Magi Haberman.

Kurir.rs/.nytimes.com

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track