PRVO SU SE PRŽILI NA +50, A SADA IH ČEKA NOVO ZLO: Talas smrti Oma juri brzinom od 130 km na sat i preti da RAZORI AUSTRALIJU!
Foto: printscreen YT/Facebook

stiže ciklon

PRVO SU SE PRŽILI NA +50, A SADA IH ČEKA NOVO ZLO: Talas smrti Oma juri brzinom od 130 km na sat i preti da RAZORI AUSTRALIJU!

Planeta -

Posle prženja na ekstremno visokim temperaturama u Australiji, ovom kontinentu preti opasni ciklon koji juri ka obali.

Vlasti upozoravaju ljude da ne paniče, nego da se dobro pripreme, jer ciklon donosi loše vreme, jake kiše i olujne vetrove i do 130 kilometara na sat.

Oluja Oma je u četvrtak ujutru dostigla drugu kategoriju. Stigla je na 950 kilometara severoistočno od Brizbejna i polako je počela da se kreće prema obali.

Očekuje se da će ciklon nastaviti da se kreće prema Brizbejnu i Zlatnoj obali, ali se neki ipak nadaju da će ostati na moru. Predsednik Biroa za meteorologiju Adam Balzak je rekao da još uvek postoji neslaganje oko toga kojim će putem iću Oma, kao i koliko će trajati.

"Postoji mogućnost da udari već tokom ovog vikenda. U petak će ojačati vetar i očekuju se jake kiše tokom vikenda", kaže Balzak.

Prognostičari kažu da je malo verovatno da će ciklon Oma preći obalu Kvinslenda, ali ljudi su upozoreni da očekuju jake vetrove i ogromne talase i visoka plima.

Stručnjaci su izdali upozorenja za jake i opasne talase koji se očekuju duž istočne obale od četvrtka. Spasioci i surferi kažu da će zbog ciklona biti zatvorene i plaže. Mnogi strahuju da bi veliki talasi mogli da dovedu do erozije plaža.

Oma stiže na južnu obalu Kvinslenda. Verovatno će se njena jačina pojačavati narednih dana, prenose lokalni mediji. Iako je neobično da ciklon dolazi u ove južne krajeve, to nije bez presedana. Ciklon Nensi je 1990. godine direktno pogodio Brizbejn, ali nije zašao dublje na kopno.

Kurir.rs/Gardijan

Foto printscren YT/Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track