RAT MUZIKOM NA GRANICI VENECUELE I KOLUMBIJE: Milijarder koncertom pritiska Madura, on odgovara festivalom Dalje ruke od Venecuele!
Foto: EPA, AP / Chris Pizzello / Invision, AP / Fernando Vergara

kao nekadašnji Lajv ejd

RAT MUZIKOM NA GRANICI VENECUELE I KOLUMBIJE: Milijarder koncertom pritiska Madura, on odgovara festivalom Dalje ruke od Venecuele!

Planeta -

Politička borba u Venecueli prenosi se na muzičku pozornicu pošto se održavaju dva rivalska koncerta s obe strane granice između Kolumbije i Venecuele.

Naime, na kolumbijskoj strani pevaće muzičari koji traže da predsednik Venecuele Nikolas Maduro dozvoli dopremanje humanitarne pomoći, a preko puta, oni koji podržavaju njegovo odbijanje.

foto: AP / Chris Pizzello / Invision

Koncert koji u Kolumbiji organizuje britanski milijarder Ričard Brenson, podseća na nekadašnji Lajv ejd iz 1985. godine kada su muzičari pevali za pomoć Africi.

foto: AP / Fernando Vergara

Na tom koncertu će učestvovati desetine muzičara, uključujući zvezde latino rok muzike, dok je Madurova socijalistička vlada obećala trodnevni festival pod nazivom "Dalje ruke od Venecuele", prenosi AP.

"Oči sveta biće uprte u Venecuelu", rekao je opozicioni lider David Smolenski uoči koncerta dok je razgovarao s venecuelanskim migrantima u improvizovanoj narodnoj kuhinji u kolumbijskom gradu Kukuta gde je dopremljena humanitarna pomoć.

"Nadam se da je sve što se dogodilo poslednjih par nedelja početak kraja", rekao je Smolenski.

Pristalice samoproglašenog predsednika Huana Gvaida nadaju se da će koncert označiti prekretnicu posle koje će biti formirana prelazna vlada.

foto: AP / Fernando Vergara

Međutim, Maduro ne pokazuje znake popuštanja i analitičari upozoravaju da šta god se desi naredna dva dana nijedna strana neće zabeležiti konačnu pobedu.

Brenson je postavio cilj da prikupi 100 miliona dolara za 60 dana.

Već dve nedelje na kolumbijskoj strani granice nalazi se dve tone humantirne pomoći za građane Venecuele koje su uglavnom poslale SAD.

Predsednik Venecuele je, s druge strane, poručio američkom predsedniku Donaltu Trampu da se brine o siromašnima u svojoj zemlji. Najavio je i da će danas i sutra isporučiti 20.000 kutija hrane za siromašne Kolumbijce u Kukuti.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Fernando Vergara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track