PRONAĐENA NAJTRAŽENIJA BIBLIJSKA RELIKVIJA: Kovčeg koji čuva tablice sa 10 Božijih zapovesti sakriven je u ovoj crkvi! (VIDEO)
Foto: Wikipedia, Printscreen Youtube

otkriće

PRONAĐENA NAJTRAŽENIJA BIBLIJSKA RELIKVIJA: Kovčeg koji čuva tablice sa 10 Božijih zapovesti sakriven je u ovoj crkvi! (VIDEO)

Planeta -

Kovčeg zaveta je jedna od najtraženijih relikvija iz Biblije, jer sadrži Deset zapovesti koje je Bog predao Mojsiju na planini Sinaj. Kažu da je napravljen od drveta i optočen zlatom, i između ostalog sadrži dve kamene ploče sa zapovestima.

Šef istraživačkog instituta koji se bavi biblijskim relikvijama kaže da se Kovčeg zaveta i Deset zapovesti može nalaziti u crkvi u Etiopiji. Institut za arheologiju, pretraživanje i istraživanje Biblije (BASE) nalazi se u Kolorado Springsu, SAD.

Osnovan od strane bivšeg policijskog istražitelja Boba Kornuka, BASE “je posvećen potrazi za arheološkim dokazima koji bi pomogli da se potvrdi istinitost Biblije”.

Kornuk je u blogu 2018. godine napisao da ga je istraga odvela u Etiopiju, gde tradicija kaže da je Kovčeg zaveta odnet nakon događaja opisanih u Starom zavetu. BASE tvrdi da je otkrio poslednje počivalište legendarnog Kovčega zaveta - rekavši da je sveta relikvija najverovatnije prokrijumčarena iz Izraela u Afriku.

Oni otkrivaju da postoje snažni dokazi da se u Starom zavetu opisano mesto gde se nalazi kovčeg. “Iako je tema kontroverzna i zamagljena, jedna nova teorija ukazuje na to da je Kovčeg zaveta prebačen iz drevnog Izraela i danas može biti u Etiopiji. BASE tim je otkrio dokaze da je Kovčeg mogao biti pprenesem preko reke Nil do mesta u udaljenim planinama drevnog Kuša - današnje Etiopije", kaže on.

Kovčeg je navodno smešten u crkvi Sv. Marije od Siona u Aksumu, gde "Čuvar kovčega" svoj ceo život provodi uz njega. “Taj čovek, navodno, živi u samoj crkvi", kaže Kornuk.

Istražni tim je tvrdio da su pronašli dokaze da je Kovčeg zaveta prenesen iz Jerusalima u Egipat pre nego što je krenuo niz Nil do Etiopije, gde se veruje da je danas pod stražom.

Čuvar ne napušta svoje mesto do smrti kada ga menja novi čuvar. “Pronašli smo i intervjuisali dvoje ljudi koji su tvrdili da su videli objekat u Svetoj Mariji od Siona", kaže on.

Prvi je bio 105-godišnji sveštenik koji je nekada bio upravnik u crkvi. U dva navrata, rekao je on, kada je čuvar kovčega umro, a novi čuvar još nije promovisan on je video kovčeg. Sveštenik je opisao "Kovčeg kao zlatnu kutiju sa dva krilata stvorenja na vrhu" sa "24 manje anđeoske figura koje formiraju kalup oko vrha, sa dva zelena kamena na oba kraja".

“Da li je to Kovčeg Saveza opisan u Bibliji? U ovom trenutku, ne možemo sa sigurnošću reći da jeste, ali ni [mi] možemo sa sigurnošću reći da to nije ", kaže Kornuk.

Osnivač BASE-a je takođe ukazao na mogućnost da Kovčeg može igrati ulogu u smaku sveta. “U knjizi proroka Isaije glavi 18, prorok zapisuje poruku od Boga u vezi sa Etiopijom”, napisao je on.

"Ne bavi se samo prošlošću Etiopije, već i budućnošću Božjeg Mesije."

Stihovi 3-4 glase: "Svi koji živite na svijetu i stanujete na zemlji, kad se digne zastava na gorama, gledajte, i kad zatrubi truba, slušajte. Jer ovako mi reče Gospod: umiriću se i gledaću iz stana svojega, kao vrućina koja suši poslije dažda i kao rosan oblak o vrućini žetvenoj".

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track