VENECUELA KLJUČA: U sukobima četvoro mrtvih, Gvaido poziva međunarodnu zajednicu u pomoć! Kolumbija povlači diplomate! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

napeto

VENECUELA KLJUČA: U sukobima četvoro mrtvih, Gvaido poziva međunarodnu zajednicu u pomoć! Kolumbija povlači diplomate! (VIDEO)

Planeta -

Venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido objavio je na Tviteru da predlaže međunarodnoj zajednici da drži sve opcije otvorene kako bi se oterao sa vlasti predsednik Nikolas Maduro, nakon što je on juče iskoristio trupe da bi blokirao ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu.

"Današnji (subotnji) događaji teraju me na odluku: Da formalno predložim međunarodnoj zajednici da moramo da držimo sve opcije otvorene kako bi se osigurala sloboda naše zemlje, koja se bori i koja će nastaviti da se bori", tvitovao je Gvaido.

Gvaidov poziv usledio je posle turbulentnog dana tokom kojeg je kampanja slanja humanitarne pomoći, koju su inicirale SAD, naišla na snažan otpor venecuelanskih bezbednosnih snaga koje su ispaljivale suzavac na demonstrante, a u sukobima je stradalo najmanje četvoro povređeno oko 300 ljudi.

Navodi se da su sukobi trajali tokom celog dana na dva mosta koji povezuju Venecuelu sa Kolumbijom, a Gvaido je u više navrata pozivao vojsku da mu se pridruži u borbi protiv Madurove "diktature".

Prema tvrdnji kolumbijskih vlasti, više od 60 venecuelanskih vojnika odazvalo se tom pozivu i dezertiralo sa položaja, ali se većinom radi o niže rangiranim pripadnicima vojske, dok su komandanti i dalje lojalni Madurove socijalističke vlasti.

Kolumbija je saopštila da povlači diplomatsko osoblje iz Karakasa nakon što je predsednik Venezuele Nicolas Maduro prekinuo sve političke i diplomatske veze sa Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju rok od 24 sata da napuste Venezuelu.

Odluku o povlačenju diplomata iz Venezuele potvrdio je kolumbijski ministar inostranih poslova Holms Truhiljo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track