Najnovije vesti

AMERIKA SUTRA OBJAVLJUJE PLAN ZA VENECUELU: Majk Pens će u Bogoti otkriti konkretne korake, sve opcije otvorene
Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

napeto

AMERIKA SUTRA OBJAVLJUJE PLAN ZA VENECUELU: Majk Pens će u Bogoti otkriti konkretne korake, sve opcije otvorene

Planeta

VAŠINGTON - Američki potpredsednik Majkl Pens će sutra objaviti "konkretne korake" i "jasne akcije" u vezi s krizom u Venecueli kada se u Bogoti bude sastao sa regionalnim liderima.

 

To je najavio neimenovani zvaničnik američke adminstracije koji nije želeo da iznese detalje novih mera, prenela je agencija Rojters.

 

foto: Reuters / Leah Millis

Pens će govoriti na skupu regionalnih lidera "Grupe iz Lime", a pre toga planirano je njegov sastanak s vođom venecuelanske opozicije Huanom Gvaidom.

 

"Ono što se juče dogodilo neće nas odvratiti da humanitarnu pomoć dopremimo Veneculi. Potpredsednik (Pens) će objaviti konkretne korake. Možete da očekujete da sutra objavi jasne akcije kada bude govorio na sastanku 'Grupe iz Lime'", naveo je neimenovani zvaničnik.

 

Na pitanje da li će SAD obezbediti vojnu silu, ako to Gvaido bude tražio, zvaničnik je odgovorio da će Pens saslušati njegove sugestije i preneti ih američkom predsedniku Donaldu Trampu.

 

foto: AP

U petak je jedan drugi neimenovani američki zvaničnik rekao novinarima da će Pens biti spreman da objavi u Bogoti nove sankcije, ako izbije nasilje zbog humanitarne pomoći.

 

Gvaida su SAD i još oko 50 zemalja priznali kao privremenog predsednika Venecule.

 

Gvaido je, kako navodi AP, i sam potvrdio da će se sastati sa Pensom i da je vanredno okupljanje "Grupe iz Lime", koju mahom čine latinoameričke zemlje u kojima su na vlasti konzervativci, sazvano kako bi diplomate iz regiona raspravljale o krizi u Venecueli.

 

Gvaido je sinoć na Tviteru objavio da predlaže međunarodnoj zajednici da drži sve opcije otvorene kako bi se oterao sa vlasti predsednik Nikolas Maduro, nakon što je upotrebio vojsku da bi blokirao ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu.

 

"Današnji (subotnji) događaji teraju me na odluku: Da formalno predložim međunarodnoj zajednici da moramo da držimo sve opcije otvorene kako bi se osigurala sloboda naše zemlje, koja se bori i koja će nastaviti da se bori", tvitovao je Gvaido.

 

foto: AP

Gvaidov poziv usledio je nakon turbulentnog dana tokom kojeg je kampanja slanja humanitarne pomoći, koju su inicirale SAD, naišla na snažan otpor venecuelanskoh bezbednosnih snaga koje su ispaljivale suzavac na demonstrante, a u sukobima je stradalo dvoje i povređeno oko 300 ljudi.

 

Navodi se da su sukobi trajali tokom celog dana na dva mosta koji povezuju Venecuelu sa Kolumbijom, a Gvaido je u više navrata pozivao vojsku da mu se pridruži u borbi protiv Madurove "diktature".

 

Prema tvrdnji kolumbijskih vlasti, više od 60 venecuelanskih vojnika odazvalo se tom pozivu i dezertiralo, ali se većinom radi o niže rangiranim pripadnicima vojske, dok su komandanti i dalje lojalni Maduru.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...