ODGOVOR SE KRIJE U BIBLIJI: Pisac tvrdi da je konačno otkrio gde se nalazi drevna Atlantida, a lokacija će vas možda iznenaditi
Foto: Youtube/Printscreen

viševekovna misterija

ODGOVOR SE KRIJE U BIBLIJI: Pisac tvrdi da je konačno otkrio gde se nalazi drevna Atlantida, a lokacija će vas možda iznenaditi

Planeta -

Vekovima arheolozi pokušavaju da odgonetnu gde se nalazi lokacija izgubljene Atlantide i da li je uopšte i postojala.

Atlantida se pominje u Platonovim spisima 400 godina pre nove ere i opisana je kao napredna ostrvska civilizacija.

Mnogi tvrde da se Atlantida nalazila negde na području Mediterana, a istraživač i pisac Rajan Piterson smatra da je drevni grad bio na području današnjeg Izraela.

Do ovog zaključka došao je čitanjem Biblije. Kako kaže, priče o Atlantidi podudaraju se sa neverovatnim pričama o divovima Nefilima. Oni su bili poluljudska, poluanđeoska bića.

Piterson je uveren da je Platon opisivao drevni izraelski grad Gilgal Refaim kada je govorio o Atlantidi. Predanja o divovima se poklapaju sa mitovima o grčkom bogu Posejdonu, koji je imao decu sa ženom Atlantidom.

Piterson smatra da je Platonov opis izgubljenog grada sličan navodima iz Starog zaveta koji govore o usponu palog anđela, sa mnogo dece, čije se kraljevstvo urušilo iako je bilo veoma bogato. Platon je mislo na Posejdona, ali slične priče se mogu naći u Bibliji.

Gilgal Refaim datira od 3000. godine pre nove ere i dobio je nadimak "Stounhendž Bliskog istoka" jer je građen u koncentričnim krugovima.

Veruje se i da je Atlantida građena u krugovima.

Nekada, u centru pomorskog carstva bio je grad Atlantida koji je imao ogromnu luku opasanu bedemom i hram posvećen Posejdonu. Veruje se da je Atlantidu uništila neka prirodna nepogoda, poput cunamija ili vulkana zbog čega se priča o ovom narodu pretvorila u legendu.

Ipak, naučnici tek treba da pronađu jake dokaze da je Atlantida zaista postojala. Mnogi smatraju da je Platon izmislio priču kako bi predstavio svoje filozofske teorije.

Kurir.rs/Dejli star Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track