MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA KOLUMBIJE: Huanu Gvaidu i njegovoj porodici stižu ozbiljne pretnje smrću
Foto: EPA

optužbe

MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA KOLUMBIJE: Huanu Gvaidu i njegovoj porodici stižu ozbiljne pretnje smrću

Planeta -

BOGOTA - Ministar spoljnih poslova Kolumbije Holmes Truhiljo izjavio je večeras da se venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido i njegova porodica suočavaju s "ozbiljnim i kredibilnim" pretnjama po njihove živote.

AP prenosi da je Truhiljo poručio da će, ukoliko te pretnje budu ostvarene, to voditi snažnom međunarodnom odgovoru predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru.

Truhiljo je optužbe izrekao na zatvaranju sastanka Grupe iz Lime, regionalnog bloka koji okuplja mahom latinoameričke zemlje gde su na vlasti konzervativci, kojem je prisustvovao potpredsednik SAD Majk Pens.

foto: EPA

AP navodi da šef kolumbijske diplomatije nije ponudio bilo kakve detalje u vezi sa navodnom zaverom protiv Gvaida i njegove porodice, kazavši samo da će Maduro biti odgovoran ukoliko iko od njih bude povređen.

Navodi se da je Grupa iz Lime zajedno sa Gvaidom objavila deklaraciju u 18 tačaka u kojoj se ponavlja poziv venecuelanskoj vojsci da prizna Gvaida za vrhovnog komandanta, a takođe se od Međunarodnog krivičnog suda traži da razmotri slučaj Madurovog blokiranja ulaska hrane i lekova u Venecuelu kao zločin protiv čovečnosti i Ujedinjene nacije se pozivaju da se više uključe u rešavanju.

(Kurir.rs/Tajnug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track