MADURO HOĆE DA UHAPSI GVAIDA: On ne može tek tako da ulazi i izlazi iz zemlje, odgovaraće pred sudom!
Foto: EPA

prevrat u venecueli

MADURO HOĆE DA UHAPSI GVAIDA: On ne može tek tako da ulazi i izlazi iz zemlje, odgovaraće pred sudom!

Planeta -

Venecuelanski lider opozicije, Huan Gvaido, mogao bi da bude uhapšen ako se vrati u svoju zemlju iz posete Kolumbiji, rekao je predsednik te zemlje Nikolas Maduro.

"On ne može tek tako da odlazi i dolazi. On će morati da se suoči sa pravdom, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone", rekao je Maduro.

Venecuelanski Vrhovni sud zabranio je Gvaidu da putuje u inostranstvo u januaru. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, kako kaže državni tužilac Tarek Vilijam Sab, "ozbiljnih krivičnih dela povrede ustavnog poretka".

Uprkos tome, Gvaido je otputovao u kolumbijski pogranični grad Kukutu tokom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venecueli, što su sprečili vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno intervenišu u njegovoj zemlji i da ga svrgnu s vlasti.

Gvaido je potom otputovao u Bogotu na sastanak grupe Lima, čije zemlje članice su ga priznale za privremenog predsednika Venecuele. On je rekao kolumbijskim medijima da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati da odgovara pred sudom.

"Nije Nikolas Maduro taj koji ikoga hapsi u ovoj zemlji. Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnom telu. Niko ne može biti iznad zakona", rekao je Maduro.

Kurir.rs/Dpa Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track