Najnovije vesti

NOVI UDAR ZA TEREZU MEJ: Još jedna ostavka u britanskoj vladi zbog Bregzita!
Foto: EPA

rasulo

NOVI UDAR ZA TEREZU MEJ: Još jedna ostavka u britanskoj vladi zbog Bregzita!

Planeta

Državni sekretar u britanskom ministarstvu poljoprivrede Džordž Justis je danas podneo ostavku nakon što je premijerka Tereza Mej odlučila da poslanicima da mogućnost da odlože datum izlaska iz EU.

Justis je u ostavci naveo da se plaši da bi to "moglo dovesti do niza događaja koji bi kulminirali evropskim diktiranjem uslova odlaganja i konačnim poniženjem Velike Britanije".

"Ne možemo ispregovarati uspešan Bregzit ako nismo spremni da ga zaista sprovedemo", rekao je on.

Tereza Mej ne žali odlaganje Bregzita, planiranog za 29. mart, ali je bila primorana da promeni strategiju nakon što je više ministara upozorilo da neće prihvatiti izlazak iz EU bez sporazuma. Novi pristup su osudile pristalice Bregzita u vladajućoj Konzervativnoj partiji, čijih 20 poslanika je sinoć glaslao protiv plana premijerke.

Desetine su bile uzdržane, ali je nova strategija usvojena velikom većinom, sa 502 glasa za. Prema tom planu, Mej će najkasnije 12. marta ponovo izneti pred parlament sporazum koji je postigla s Briselom.

Taj sporazum su poslanici sredinom januara odbacili velikom većinom. Ako ga parlament ponovo odbije, ona će 13. marta upitati poslanike žele li Bregzit bez dogovora. Ako i to bude odbijeno, biće im podnet predlog za "ograničeno" odlaganje Bregzita.

Kurir.rs/Beta

Foto EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...