ZAR ĆE MI PLANINA UZETI I SINA: Na istom mestu gde mu je poginula supruga posle 24 godine nestalo i njihovo dete! Očajni otac ponovo PROŽIVLJAVA AGONIJU! (VIDEO)
Foto: printscreen

moli se da je živ

ZAR ĆE MI PLANINA UZETI I SINA: Na istom mestu gde mu je poginula supruga posle 24 godine nestalo i njihovo dete! Očajni otac ponovo PROŽIVLJAVA AGONIJU! (VIDEO)

Planeta -

Britanac Tom Balard (30) nestao je prošle nedelje na planini Nanga Parbat u Pakistanu sa Italijanom Danieleom Nardijem (42).

"Ovo me vraća u dane kada mi je poginula supruga i Tomova majka na istom planinskom lancu 1995. godine. Kada su objavili da su nestali, nije bilo helikoptera pa niko nije mogao da dođe do baznog kampa na K2. Ipak, isti dan se i pakistanska vojska zainteresovala i poslala ljude u potragu", ispričao je otac Džim Balard, tomov otac.

foto: printscreen Instagram

Temperature na ovom drugom najvišem vrhu na svetu sada se kreću oko - 40° stepeni sa udarima vetra od 190 - 320 km/h. Džm je svestan da su male šanse da će mu sina pronaći živog. Nangan Parbat je sa 8.126 metara nadmorske visine, deveta najviša planina na svetu. Poznata je i kao 'planina ubica'. Smatra se trećom najsmrtonosnijom planinom za alpinističke uspone posle Anapurne i K2.

"To je kao da tražite iglu u plastu sena", kaže očajni otac. Iako su početni planovi za spasavanje stopirani zbog sukoba Indije i Pakistana oko granice, kasnije su ipak poslata dva helikoptera u potragu. Uprkos malim izgledima, Džim se ne predaje.

"Sačekati sedam do 10 dana posle nestanka nije nerazumno i još postoji nada da će ga pronaći", zaključio je on.

foto: printscreen

Sve akcije spasavanja su obustavljene zbog lošeg vremena. Tom je nestao na istom planinskom lancu na kom je pre 24 godine poginula njegova majka Alison Hargrivs, legendarna planinarka i prva žena koja se sama popela na Mont Everest i to bez boce sa kiseonikom 13. marta 1995. godine.

Ona je tada svojoj deci radiom poslala poruku: 'Tomu i Kejt, mojoj dragoj deci, na najvišem sam mestu na svetu i mnogo vas volim'.

Uzbuđenje zbog njenog uspeha trajalo je kratko. Tri meseca kasnije popela se i na drugi najviši vrh sveta, K2 u Pakistanu, a kada se spuštala niz planinu, nju i još pet alpinista ubila je oluja koja se odjednom podigla na planini. Tada je imala 33 godine. Uz svoj uspeh na Everestu, Alison je 1993. godine bila i prva koja se sama u jednoj sezoni popela na svih šest severnih 'lica' Alpa.

Njena smrt nije sprečila Toma, koji je imao šest godina kada mu je poginula majka, da nastavi njenim stopama.. Iako se nikad nije penjao sa majkom, priča se da je bila u šestom mesecu trudnoće s njim kada se popela na opasnu severnu stranu Ajgera. I njegova sestra Kejt je takoće alpinista.

Kurir.rs/Tajms

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track