KINESKE RAKETE PRETE RUSIJI: Nemačka ministarka odbrane šokirala svet UPOZORENJEM!
Foto: EPA

POSLE NAPUŠTANJA SPORAZUMA O RAKETAMA

KINESKE RAKETE PRETE RUSIJI: Nemačka ministarka odbrane šokirala svet UPOZORENJEM!

Planeta -

Nakon odluke SAD o jednostranom povlačenju iz Ugovora o INF-u, kinesko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je snažno protivljenje tom potezu, a nemačka ministarka odbrane Ursula van der Lajen rekla je da kineski projektili srednjeg dometa mogu stići do Rusije.

Na pitanje da li bi postojeći Ugovor o srednjim nuklearnim snagama (INF) mogao biti sačuvan nakon što su SAD i Rusija razmenile optužbe za kršenje sporazuma i da li bi u njega mogla biti uključena Kina, nemačka ministarka je izjavila da Moskva ima interes da uključi Peking u "neku vrstu sporazuma o razoružanju".

"Jer kao što su ruske rakete pretnja Evropi, tako su i kineske pretnja za Rusiju".

I drugi nemački zvaničnici ranije su izrazili zabrinutost zbog propasti Ugovora o INF-u, a ministar ekonomije i energetike Peter Altmaier nije odbacio novu trku u naoružanju između SAD i Rusije.

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da Vašington 2. februara započinje proceduru povlačenja iz Sporazuma o likvidaciji raketa. Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da će sporazum biti raskinut u roku od šest meseci ako se Rusija ne vrati na potpuno i proverljivo poštovanje Sporazuma i ne uništi sve svoje rakete, sisteme i povezanu opremu koji narušavaju Sporazum. Radi se o ruskoj raketi 9M729 čiji domet, kako tvrdi Vašington, krši uslove Sporazuma.

Moskva je više puta te optužbe nazvala neosnovanim i izjavljivala da se strogo pridržava svih uslova Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministarstvo odbrane Rusije održalo je brifing na kome je još jednom predstavilo sve podatke o ovoj raketi, ali su Sjedinjene Američke Države odbile da na njemu učestvuju i nastavile da zahtevaju uništenje 9M729.

Kurir.rs/ Sputnjik

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track