PREDSEDNIK SAD NA UDARU:  Kongres najavio istragu protiv Trampa zbog navodnog ruskog mešanja u izbore!
Foto: Asošijejted Pres

obruč se steže

PREDSEDNIK SAD NA UDARU: Kongres najavio istragu protiv Trampa zbog navodnog ruskog mešanja u izbore!

Planeta -

Zakon Odbor za pravna pitanja Predstavničkog doma pokreće istragu o šefu Bele kuće i njegovom ponašanju u Vašingtonu

Američki predsednik Donald Tramp nalazi se korak bliže impičmentu (smeni) nakon što je Odbor za pravna pitanja Predstavničkog doma Kongresa najavio pokretanje istrage protiv šefa Bele kuće i njegovih saradnika.

Odbor Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, istražiće da li je šef Bele kuće ili neko od njegovih saradnika odgovoran za opstrukciju pravde, korupciju i zloupotrebu položaja.

Niz krivičnih dela

Predsednik Odbora za pravna pitanja Džeri Nadler rekao je da će zatražiti dokumenta od više od 60 osoba iz Trampove administracije, članova njegove porodice i poslovnih partnera u okviru proširenja istrage o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

"Odbor će tražiti dokumenta od ministarstva pravde, finansijskog direktora Tramp organizacije Alena Vajselberg, kao i Donalda Trampa Džuniora, predsednikovog sina. Odbor je pozvao bivšeg vršioca dužnosti državnog tužioca Metjua Vitakera i planira da ga ponovo ispita narednih sedmica - rekao je Nadler.

On je istakao da veruje da je predsednik Tramp ometao sprovođenje pravde tokom prve dve godine mandata i da je njegov bivši advokat Majkl Koen javno svedočio u Kongresu prošle nedelje da je Tramp direktno bio umešan u niz krivičnih dela i tokom predizborne kampanje i za vreme obavljanja položaja predsednika.

Tramp je najavu proširenja istrage prokomentarisao na Tviteru: - Uznemiravanje predsednika od starne poludelih demokrata dostiglo je najviši nivo u istoriji naše zemlje. Isto tako, najviše korumpirani mejnstrim mediji koje je neki predsednik morao da trpi. Ipak, ja sam najuspešniji u prve dve godine mandata od svih - naveo je Tramp.

"Još nemamo činjenice, ali ćemo započeti odgovarajuću istragu" - istakao je on.

Rasista i prevarant

Podsećamo, Koen, koji je Trampa u svedočenju pred Kongresom nazvao rasistom i prevarantom, pokazao je dva čeka od po 35.000 dolara - jedan koji je potpisao Tramp, a drugi njegov sin i Alen Vajselberg - kojima mu je delimično vraćen novac koji je pre izbora 2016. godine isplatio porno-zvezdi Stormi Danijels da u javnosti ne govori o navodnoj aferi sa Trampom.

Kurir/A.P.

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track