NEMA VIŠE ŠVRĆKANJA PO ARKTIKU: Rusija uvela stroga PRAVILA plovidbe za strane brodove Severnim morskim putem! (VIDEO)
Foto: Printscreen Wikipedia

sve po protokolu

NEMA VIŠE ŠVRĆKANJA PO ARKTIKU: Rusija uvela stroga PRAVILA plovidbe za strane brodove Severnim morskim putem! (VIDEO)

Planeta -

Ruska Federacija uzima pod zaštitu Severni morski put, inače glavni pomorski put Rusije na Аrktiku, a vlada je donela stroga pravila plovidbe stranih vojnih brodova njime.

„Prema novim pravilima, strana država treba da pošalje obaveštenje o prolasku svojih plovila Severnim putem 45 dana do njegovog početka. U dokumentu se traži da se navede ime vojnog broda, cilj, trasa i vreme plovidbe, kao i osnovni parametri — nosivost, dužina, širina i karakteristike energetskog bloka.

Na kraju treba da se navede i vojno zvanje i ime kapetana broda. Pojaviće se i zahtev da na brodu budu i ruski vodiči. U slučaju poteškoća sa ledom upravo će ruski ledolomci pratiti strane brodove“, navodi se u tekstu.

Brodovi su obavezni da čuvaju životnu sredinu. U slučaju havarije ili pogoršanja vremenskih uslova, komanda treba da pošalje saopštenje obližnjoj ruskoj luci ili vojnoj bazi.

Predstavnici SAD su više puta saopštavali da Severni morski put treba da bude saobraćajna arterija, otvorena za ceo svet.

Poslednji put je to izjavio američki general Pol Zukunft, komandant Obalske zaštite SAD. SAD osporavaju pravo okolnim državama da uspostavljaju pravila plovidbe severnim širinama. Oni ne priznaju ni Kanadi pravo da kontroliše arktičke puteve.

Put vodi od Murmanska preko Karskih vrata kroz Severni ledeni okean, Barencovo, Karsko, Laptevsko, Istočnosibirsko, Čukotsko, i Beringovo more do zaliva Proviđenja na Čukotskom poluostrvuu Beringovom moru. Dug je 5.600 km. Od Karskih vrata do Beringovog moreuza ima 4536 km.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto printscreen Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track