OVO SU CILJEVI STRANIH OBAVEŠTAJACA U RUSIJI: Vladimir Putin u obraćanju bezbednjacima otkrio koliko je špijuna sprečeno da vršljaju po zemlji (VIDEO)
Foto: AP

otvoreno

OVO SU CILJEVI STRANIH OBAVEŠTAJACA U RUSIJI: Vladimir Putin u obraćanju bezbednjacima otkrio koliko je špijuna sprečeno da vršljaju po zemlji (VIDEO)

Planeta -

Strane specijalne službe žele da povećaju svoj uticaj na procese koji se dešavaju u Rusiji, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na kraju kolegijuma Federalne službe bezbednosti.

„Na sve načine se traži pristup podacima političkog, ekonomskog, tehnološkog karaktera“, rekao je Putin. On je naglasio važnost rada kontraobaveštajne službe i potrebu pouzdane zaštite informacija značajnih za Rusiju.

Putin je izjavio da „kao i nekad, a sada još više“, pripadnici stranih službi žele da utiču na događaje u Rusiji. „Rad mora biti efikasan, svakodnevan i mora se graditi na savremenim metodama“, rekao je on.

Prema rečima predsednika, prošle godine je bila zaustavljena delatnost 129 obaveštajaca i 465 agenata stranih specijalnih službi. Organi kontraobaveštajne službe, kako pretpostavlja šef države, bili su „ofanzivni i delotvorni“.

Putin je tokom obraćanja visokim zvaničnicima FSB-a izjavio da se u blizini ruskih granica širi vojna infrastruktura NATO-a, dok odluka SAD da izađu iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa pogoršava operativnu situaciju.

„Odluka Sjedinjenih Država da izađe iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je direktan korak ka širenju čitavog sistema dogovora u sferi međunarodne bezbednosti. To, nesumnjivo, menja operativnu situaciju i, nažalost, ne nabolje“, rekao je Putin.

„Zato čekam od saradnika centralnog aparata, teritorijalne uprave i specijalnih jedinica FSB-a profesionalne i usaglašene akcije, spremnost da se operativno i delotvorno reše postavljeni zadaci“, izjavio je on.

Bliski istok ostaje baza za teroriste

Situacija na Bliskom istoku ostaje kompleksna, on služi kao baza za aktivnosti terorističkih grupa, što se odražava i na Rusiju, izjavio je predsednik Rusije.

„Situacija na Bliskom istoku i u drugim regionima sveta ostaje složena. Zašto to govorim? Zato što se to odražava na nas, ostajući žarište nasilja, nestabilnosti. To sve služi kao baza za aktivnosti terorističkih grupa, uključujući, nažalost, i na teritoriji Rusije“, rekao je Putin.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto:AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track