SA OVIM ĆE NA RUSE I KINEZE: Ameri uspešno testirali mlazni dron, predviđen da štiti lovačke avione (VIDEO)
Foto: Screenshot

tehnika

SA OVIM ĆE NA RUSE I KINEZE: Ameri uspešno testirali mlazni dron, predviđen da štiti lovačke avione (VIDEO)

Planeta -

Leteći dron na mlazni pogon Valkira uspešno je završio testiranje na poligonu u Arizoni

Ovo je veliki korak u izgradnji autonomnih bespilotnih letelica koje bi bile angažovane uz lovce sa posadom. Vojni stručnjaci su predložili da bi takvi sistemi bili korisni u ratu između dva suparnička naroda, nešto što je u skladu sa sve većim fokusom Pentagona na konkurenciju sa Kinom i Rusijom.

Avionski gigant Boing je predstavio je prošlog meseca svoj prototip sličnih letelica na sajmu u Australiji. Očekuje se da će ta letelica imati prvi let naredne godine.

Valkira je procenjena na 2 i 3 miliona američkih dolara, što je u rangu cene protivavionskih raketa.

Razlikuje od preovladavajućih američkih modela dronova, kao što je MK-9 Riper jer ima pogon na mlazni pogon i može da leti nadzvučnim brzinama, nešto što bi omogućilo da drži korak sa F-16 ili F-35 borbenim mlazom.

Valkira je prvi primjer drona ima niske troškove, a može da donese veliku promenu, izjavio je direktor Dag Šuzblevski, rukovodilac programa laboratorije Air Force Research Lab.

Test je takođe veliki korak napred za Kratos, kompaniju koja proizvodi Valkiru. Kratos već radi stabilan posao sa američkom vojskom za male dronove koje vojska koristi za vežbanje u cilju obuke.

Kurir.rs/scmp.com

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track