MERKELOVA ISKULIRALA MAKRONA: Francuskom predsedniku stigao odgovor iz Nemačke, ali ne od kancelarke već od njene stranke!
Foto: EPA

mali signali

MERKELOVA ISKULIRALA MAKRONA: Francuskom predsedniku stigao odgovor iz Nemačke, ali ne od kancelarke već od njene stranke!

Planeta -

Iz Nemačke je danas stigao odgovor na ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona o "evropskoj renesansi", ali ne od kancelarke Angele Merkel, već od liderke vladajuće Demohrišćanske unije Anegret Kramp-Karenbauer (AKK).

Kramp-Karenbauer, koja je na čelu stranke zamenila Merkelovu u decembru i smatra se njenom mogućom naslednicom na mestu kancelarke, Makronovim planovima za Evropu je suprotstavila vlastiti koncept EU.

"Naša Evropa mora da bude jača", navela je ona u autorskom tekstu za "Velt am zontag" pod nazivom "Učiniti Evropu pravom", dodajući da najpre treba osigurati osnove za blagostanje u Evropi. Pri tome, dodaje, "evropski centralizam, evropski etatizam, kolektivizacija dugova, evropeizacija socijalnih sistema i minimalna zarada, bili bi pogrešan način".

Kramp-Karenbauer takođe predlaže stvaranje zajedničkog evropskog bankarskog tržišta. Istovremeno je pozvala na formiranje zajedničkog EU budžeta za inovacije koji bi trebalo da finansira nove tehnologije. Ona je, kao i Makron, pozvala na reformu migracione politike, ali je istakla da bi problem migracije trebalo rešavati na njenom izvorištu.

Prema njenom mišljenju, važno je zaštiti spoljne granice Evrope i ravnomerno rasporediti teret prijema tražilaca azila. Ona se založila za reformu migracione politike EU, ali je odbacila Makronovu ideju o minimalnoj evropskoj plati u EU i izrazila oprez prema njegovom predlogu o kolektivnim dugovima.

Na polju spoljne i bezbednosne politike Kramp-Karenbauer se zalaže za to da EU bude predstavljena "zajedničkim stalnim mestom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ona smatra i da EU treba da u budućnosti koordiniše spoljnopolitičku i bezbednosnu poziciju sa Velikom Britanijom. Kramp-Karenbauer predlaže i da Evropski parlament ubuduće koristi samo zgradu u Briselu, kao i da se plate službenika EU konačno oporezuju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track