ABAS IZABRAO NOVOG PREMIJERA: Oštar protivnik Hamasa, pregovarač sa Izraelom, doktorirao u Britaniji!
Foto: EPA / Thaer Ghanaim

nošta od pomirenja sa hamasom

ABAS IZABRAO NOVOG PREMIJERA: Oštar protivnik Hamasa, pregovarač sa Izraelom, doktorirao u Britaniji!

Planeta -

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas izabrao je dugogodišnjeg savetnika, Muhameda Ištajeha da bude novi palestinski premijer, što se smatra korakom koji će produbiti jaz s islamskim ekstremitičkim Hamasom.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa (Wafa) javila je da je “predsednik Abas dao Muhamedu Ištajehu mandat da formira novu vladu”.

Ištajeh se zalaže za pregovore o miru s Iraelom i oštar je kritičar Hamasa koji vlada pojasom Gaze od 2007. godine. On je ekonomista obrazovan u Velikoj Britaniji i jedan od najviših zvaničnika u Abasovom pokretu Fatah, te učesnik ranijih pregovora s Izraelom.

Međunarodno priznata Palestinska uprava u kojoj dominira umereniji Fatah vlada drugom palestinskim teritorijom Zapadnom obalom, otkako je rivalski Hamas silom preuzeo kontrolu u Gazi, pobedivši snage lojalne Fatahu.

Postavljenje Ištajeha odražava neuspeh dugogodišnjih napora da se pomire Fatah i Hamas. Ištajeh će zameniti Ramija Hamdalaha koji je bio zadužen za vladu jedinstva osnovanu pre skoro pet godina u cilju da se postigne pomirenje te dve najveće palestinske frakcije.

foto: EPA / Alaa Baderneh

Napori na pomirenju nisu daleko odmakli, a propali su pre godinu dana kada je na putu u pojasu Gaze kojim je prolazio konvoj vozila u kojem je bio Hamdalah podmetnuta bomba. Hamdalah je svoju ostavku najavio u januaru.

Pošto nije bilo rezultata u nastojanjima za pomirenje Abas je smanjio finansijsku podršku pojasu Gaze čime je još više pogoršana ionako teška ekonomska situacija na toj teritoriji koja je pod izraelskom i egipatskom blokadom.

Izrael tvrdi da je cilj blokade sprečavanje naoružavanja Hamasa. Očekuje se da Ištajeh sada formirati novu vladu od pristalica Fataha i da će se usredsrediti samo na Zapadnu obalu koja je takođe u finansijskoj krizi jer su SAD, glavni donator, uskratile milione dolara pomoći otkako je američki predsednik Donald Tramp.

foto: EPA / Alaa Badarneh

Takav potez se opravdava oklevanjem Palestinaca da obnove mirovne pregovore. Palestincii su prekinuli kontakte sa SAD nakon što je Tramp u decembru 2017. godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela. Oni su takođe unapred odbacili kao neobjektivan mirovni plan koji SAD već dugo najavljuju.

Novi palestinski premijer je doktorirao na Univerzitetu Saseks. On je, između ostalog, bio ministar javnih radova, a trenutno predsedava Palestinskim ekonomskim savetom za razvoj i obnovu koji radi sa međunarodnim donatorima na razvojnim ekonomskim projektima na palestinskim teritorijama.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Thaer Ghanaim

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track