GENERAL ŠAMANOV PRED RUSKOM DUMOM: Nećemo prvi da prekršimo sporazum INF, ali ćemo BRZO ODGOVORITI! (VIDEO)
Foto: AP

RUSIJA POTVRDILA

GENERAL ŠAMANOV PRED RUSKOM DUMOM: Nećemo prvi da prekršimo sporazum INF, ali ćemo BRZO ODGOVORITI! (VIDEO)

Planeta -

MOSKVA - Predsednik Odbora Ruske državne dume za odbranu, Vladimir Šamanov rekao je da Rusija ne planira da prva rasporedi rakete srednjeg i kratkog dometa u regione u kojima nema sličnog američkog oružja, uključujući Evropu.

Rusija zadržava pravo da odgovori u slučaju razvoja, proizvodnje i raspoređivanja raketa srednjeg i kratkog dometa, a predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim je suspendovao rusko učešće u Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

"Ali mi ne planiramo da budemo prvi koji će rasporediti ovo oružje po regionu, uključujući Evropu gde za sada nema sličnog sistema SAD" rekao je Šamanov.

Američki predsednik Donald Tramp i državni sekretar Majkl Pompeo su 1. februara rekli da će Vašington suspendovati ispunjavanje obaveza iz ugovora o INF i da će u roku od šest meseci istupiti iz sporazuma ako Rusija nastavi da se navodno ne pridržava dogovora.

Ruski predsednik Putin odgovorio je na isti način, rekavpi da će Moskva suspendovati Sporazum iz doba hladnog rata. Štaviše, rekao je ministrima da ne iniciraju razgovore o razoružanju sa Vašingtonom, naglašavajući da SAD treba da postanu "dovoljno zrele" za pravedan i smislen dijalog.

INF ili Ugovor o nuklearnim raketama srednjeg dometa između bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD potpisan je 8. decembra 1987. godine i stupio je na snagu 1. juna 1988. godine. Kada je 1992. godine došlo do raspada SSSR, sporazum je postao multilateralan i s bivšim sovjetskim republikama - Belorusijom, Kazahstanom i Ukrajinom, kao naslednicama.

Ugovor INF-a obuhvatio je raspoređene i neraspoređenee kopnene rakete kratkog (od 500 do 1.000 kilometara) i rakete srednjeg dometa (od 1.000 do 5.500 kilometara).

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track