Najnovije vesti

SVETSKA PIJACA NAORUŽANJA: I dalje se kupuje ko ludo, ali jedna zemlja troši novac kao da se sprema za TREĆI SVETSKI RAT (VIDEO)
Foto: Profimedia

nije čudno

SVETSKA PIJACA NAORUŽANJA: I dalje se kupuje ko ludo, ali jedna zemlja troši novac kao da se sprema za TREĆI SVETSKI RAT (VIDEO)

Planeta

Jedna zemlja i dalje prednjači kao najveći svetski uvoznik oružja.

Obim trgovine oružjem raste širom sveta, a Saudijska Arabija ubedljivo vodi na spisku najvećih uvoznika, pokazuje najnovija studija stokholmskog instituta za mirovna istraživanja SIPRI.

 

Prodaja oružja u čitavom regionu Bliskog istoka porasla je od 2009, dok se u svim drugim delovima sveta beleži pad.

 

U poređenju s petogodišnjim periodima 2009-2013. i 2014-2018. izvoz oružja u zemlje Bliskog istoka se udvostručio (87 odsto), pri čemu udeo na svetskom tržištu iznosi 35 odsto.

Kao najveći uvoznik teškog naoružanja, pre svega iz Sjedinjenih Američkih Država (68 odsto), Saudijska Arabija je povećala uvoz za čak 192 procenta!

 

Egipat je, kao treći uvoznik oružja na svetu, utrostručio uvoz (206 odsto), a najviše uvozi iz Francuske (37 odsto).

 

I Izrael, koji zauzima 15. mesto, beleži veliki skok uvoza (354 odsto), a isto važi i za Katar (14 mesto, 225 odsto).

 

Ukupan obim prodaje teškog naoružanja u svetu u periodu 2014. do 2018. bio je za 7,8 odsto veći nego u periodu 2009-2013, navodi se u izveštaju.

Amerika je ubedljivo najveći izvoznik.

 

"Sjedinjene Američke Države su još više učvrstile poziciju vodećeg izvoznika oružja - kaže stručnjak instituta Od Fleran.

Najmanje 98 zemalja kupuje američko oružje, a američki izvoz čini 36 odsto ukupne svetske trgovine oružjem.

 

Najveći izvoznici posle SAD su Rusija, Francuska, Nemačka i Kina. U periodu 2014-2018. ove četiri zemlje izvezle su tri četvrtine oružja u svetu.

 

Amerika je u poslednjih pet godina izvezla čak 75 odsto više oružja nego Rusija. Rusija je kao jedina zemlja među vodećih pet zabeležila pad od 17 odsto, zbog smanjenog izvoza u Indiju i Venecuelu.

 

Kurir.rs/Bild.de

Foto: Profiemdia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...