POSLE KATASTROFALNOG PADA AVIONA I POGIBIJE 157 LJUDI: Avio-kompanije širom sveta prizemljuju boing 737 maks 8 (VIDEO)
Foto: Profimedia

KAO DA JE UKLET

POSLE KATASTROFALNOG PADA AVIONA I POGIBIJE 157 LJUDI: Avio-kompanije širom sveta prizemljuju boing 737 maks 8 (VIDEO)

Planeta -

ADIS ABEBA - Avio-kompanije širom sveta prizemljile su avione tipa "boing" 737 maks 8 dok se ne otkrije uzrok pada aviona "Etiopija erlajnza", u kom je poginulo 157 ljudi.

Iako je uzrok nesreće još nepoznat, avio-kompanija "Etiopija erlajnz" odlučila je da prizemlji avione dok ne dođu do novih informacija. Naime, pad etiopskog 'boinga' je druga nesreća ovog aviona u poslednjih pet meseci.

"Kineska civilna avijacija" se odlučila na isti korak, i takođe sa neba sklonila svoje "boinge" 737 maks 8. Zvaničnici severnokorejske aviokompanije "Ister džet" kažu da su se na takav korak odlučili na takav korak zbog zabrinutosti klijenata.

Avio-kompanije u Kini i Indoneziji, kompanija "Aeromeksiko", brazilska "Gol", kao i indijska "Jet aviokompanija" - svi su prizemljili svoje "boinge". Australija je otkazala sve letove "boinga" 737 maks 8 koji ulaze ili izlaze iz zemlje.

Iz "Boinga" su rekli da nema potrebe za povlačenjem aviona i da neće slati nova uputstva kupcima. Poslali su tehnički tim na mesto nesreće kako bi pomogli istrazi. Istrazi su se pridružili i stručnjaci američke Federalne aministracije avio-saobraćaja (FAA). Iz FAA su rekli kako očekuju da "'Boing' uskoro završi poboljšanje automatizovanog sistema protiv zastoja za koji se sumnja da je uzrok nesreće".

Jedan očevidac je rekao da je video dim iz zadnjeg dela aviona, pre samog pada.

"Avion se dva puta okrenuo u vazduhu, zatim se na zadnjem delu pojavio dim, udario je u zemlju i eksplodirao", rekao je očevidac Tamrat Abera.

Istraga je u ponedeljak na mestu pada pronašla dve crne kutije, od kojih je jedna delimično uništena. Nesreća se dogodila samo šest minuta pošto je avion uzleteo iz prestonice Etiopije. Iz avio-kompanije kažu da je glavni pilot uputio poziv za pomoć, ali da su posle toga izgubili kontakt.

Stradali su državljani iz čak 35 zemalja, među njima i jedan Srbin.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track