Najnovije vesti

ROSKOSMOS PRIKAZAO NAJMOĆNIJI RAKETNI MOTOR: Ovo čudo nosiće rusko oružje budućnosti! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/Roskosmos

SVET U ŠOKU!

ROSKOSMOS PRIKAZAO NAJMOĆNIJI RAKETNI MOTOR: Ovo čudo nosiće rusko oružje budućnosti! (VIDEO)

Planeta

Ruska državna kosmička korporacija Roskosmos danas je prvi put na svojoj stranici na Tviteru objavila video o najmoćnijem motoru na svetu RD-171MV, koji je namenjen za nove rakete-nosače "sojuz 5" ("Irtiš") srednje klase i za raketu "jenisej" superteške klase.

"Motor RD-171MV zaista će biti najmoćniji na svetu“, rekao je generalni direktor NPO Energomaš (proizvođač raketnih motora) Igor Arbuzov i istakao da snaga motora iznosi 246 hiljada konjskih snaga.

​RD-171MV je modifikacija motora RD-171M koji se koristio u prvom stepenu rakete-nosača "Zenit". Novi motor će se koristiti u prvom stepenu nove rakete "sojuz 5", čije je prvo lansiranje zakazano za 2022. godinu. Prvi stepen "sojuza 5" koristiće se kao bočni blokovi rakete "jenisej" superteške klase.

Prošlog decembra Arbuzov je izjavio da će prvi motor RD-171MV biti isporučen naručiocu 2021. godine za prvo lansiranje rakete "sojuz-5" sa kosmodroma Bajkonur.

U februaru je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin izjavio da kada je reč o snazi, motor RD-171MV nema premca u svetu. Podsetimo, ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina o stvaranju superteške rakete "jenisej" potpisan je početkom 2018. godine. Prvo lansiranje planirano je za 2028. godinu. Na kosmodromu "Vostočni" planira se izgradnja lansirnog kompleksa za "jenisej". Roskosmos je tražio da se izdvoji 1,2 biliona rubalja za proizvodnju te rakete.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen Twitter/Roskosmos

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...