ŠEF ETIOPIJAN ERLAJNZA PROGOVORIO: Pilot je zatražio povratak jer ima problema s boingom! A onda je samo nestao s radara! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/CNN

PROBLEMATIČAN AVION

ŠEF ETIOPIJAN ERLAJNZA PROGOVORIO: Pilot je zatražio povratak jer ima problema s boingom! A onda je samo nestao s radara! (VIDEO)

Planeta -

ZAGREB - Pilot "Etiopijan erlajnza" čiji se "boing 737" maks 8 srušio u nedelju, pri čemu je poginulo 157 osoba, prijavio je da ima poteškoća s upravljanjem avionom i zatražio je povratak u bazu, izjavio je glavni izvršni direktor te avio-kompanije Tevolde Gebre Marijam.

To se jasno čuje na snimku razgovora pilota s kontrolom vazdušnog saobraćaja, navodi Marijam.

"Pilot je dobio odobrenje za povratak, ali je ubrzo nestao s radara", dodao je on.

U poslednjih šest meseci srušila su se dva aviona tipa "boing 737" maks 8. U najnovijoj nesreći od 10. marta, kada se srušio etiopski avion, poginulo je 157 osoba, a u prethodnoj nesreći iznad Javanskog mora, kada je pao isti avion avio-kompanije "Lajon er", poginulo je 189 osoba.

Gebre Marijam je rekao za CNN da su svi piloti "Etiopijan erlajnza" prošli kroz dodatnu obuku o postupcima tokom leta, koja je uključivala i informacije o procedurama uvedenim nakon pada 737 MAX 8 avio-kompanije "Lajon er", naveo je hrvatski portal Indeks.

"Sličnosti između dve nesreća su značajne", kazao je Marijam: u oba slučaja radilo se o novim modelima istog aviona i oba leta trajala su samo nekoliko minuta pre nego što se srušio avion.

1 / 11 Foto: AP

"Još ne znamo tačan uzrok nesreće, a spekulacije nisu nikome od koristi", rekao je Gebre Mariam i dodao da definitivno postoje neka neodgovorena pitanja povezana s ovim tipom aviona.

Istraga je u ponedeljak na mestu pada pronašla dve crne kutije, od kojih je jedna delimično uništena. Nesreća se dogodila samo šest minuta pošto je avion uzleteo iz prestonice Etiopije. Poginuli su državljani iz čak 35 zemalja, među njima i jedan Srbin.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track