ŠTA KRIJE PESMA "OD BIHAĆA DO PETROVCA SELA" KOJU JE SLUŠAO TERORISTA SA NOVOG ZELANDA: Njegov manifest namerno je osmišljen da provocira MILIJARDE ljudi, a evo i kako (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

manifest napisan kao zamka

ŠTA KRIJE PESMA "OD BIHAĆA DO PETROVCA SELA" KOJU JE SLUŠAO TERORISTA SA NOVOG ZELANDA: Njegov manifest namerno je osmišljen da provocira MILIJARDE ljudi, a evo i kako (VIDEO)

Planeta -

Teroristički napad na dve džamije na Novom Zelandu, u kome je ubijeno 49 ljudi, potresao je ceo svet.

Veliku pažnju je privuklo ponašanje ubice Brentona Taranta koji je ne samo ceo masakr snimao i uživo ga prenosio na Fejsbuku, već je pre toga objavio čitav manifest. U kolima do džamije u kojoj je otpočeo krvoproliće slušao je nekoliko pesama, od koji je jedna bila "Remove kebab".

Iako je njen zvanični naziv “Od Bihaća do Petrovca sela”, pre nekoliko godina se pojavio i onaj nezvanični, koji glasi “Remove kebab”. U internet slengu bi to značilo: “ubij muslimana ili ukloni muslimana”.

Kada se na internetu pesma pojavila pod ovim nazivom, za kratko vreme je nakupila više stotina hiljada pregleda, a ubrzo su se pojavile i verzije u kojima se ista pesma vrti deset sati. Svaku verziju prati gomila negativnih komenatra o islamu i muslimanima.

“Remove kebab” je oko sebe stvorio pravu armiju sledbenika, jer su se internetom širili sadržaji šaljivog karaktera, ali u svetlu ovih događanja, vidi se da je tu malo šta smešno.

O čemu se radi? Pesma je postala mim. Mimovi (memes) su sadržaji (video, slika ili tekst) koji se brzo šire internetom, uz dosta varijacija. Najpoznatiji su oni šaljivog karaktera, ali kada te šale imaju diskiminatorsku podlogu, onda nailazimo na problem. Sada je jasno da je Tarant bio veoma upućen u internet rasprave i mimove, a bio je i redovni posetilac raznoraznih foruma gde su delili razni sadržaji koji ćesto imaju rasističku ili neku drugu negativnu konotaciju, prenose strani mediji.

Tako je i navedena pesma prevedena na 50 jezika i psotala himna esktremnih belaca.

Kako prenosi Atlantik, Tarantov manifest na 73 strane je namerno osmišljen da provocira, odnosno, troluje.

Ako je njegov cilj bio da izazove veliku pažnju medija, svakako je uspeo u tome. Ne samo što je čitav masakr snimljen u stilu video-igrica i, u eri interneta čak prenošen uživo, već je Tarant pred početak pucnjave rekao "Zapratite PewDiePie", misleći na Feliksa Kjelberga, Šveđanina čiji Jutjub kanal ima najviše pratilaca na svetu. Samu tu frazu su pokrenuli njegovi fanovi, a jasno je da je Tarant to iskoristio. Sam jutjuber se oglasio i rekao da je "apsolutno odvatno što je takva osoba izgovorila njegovo ime".

Čitajući dalje Tarantov manifest može se videti da je namerno koristio ironičan i provokativan sadržaj kako bi se skrenula pažnja sa mnogih drugih stvari. To ne znači da rasizam u ovom "delu" nije stvaran, već izgleda da je ostao u senci internet "šala".

Tarant pominje igrice, američkog predsednika, monstrume poput Andersa Brejvika i Dilana Rufa, ali se čak poziva i na Afroamerikanku Kendas Ovens.

Ona je veoma nepopularna u američkim mejnstrim medijima zbog svojih konzervativnih stavova. Pominjući nju, Tarant kao da je znao gde tačno da ubode kako bi izazvao dalje podele.

"Manifest ovog teroriste je pun ironije i veoma ga je lako pogrešno protumačiti. Nažalost, kada mediji o tome izveštavaju, Tarantova mržnja se prenaglašava, a koreni te mržnje moraju biti proučeni", rekao je novinar Njujork tajmsa Kevina Rus.

"Ovaj manifest je zamka. Iza napisanih gluposti krije se istina, ali je duboko zakopana", piše novinar Robert Evans.

Kurir.rs/Atlantic.com Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja