Zapad Irance mori sušom
Foto: Beta AP

Neobjavljeni rat

Zapad Irance mori sušom

Planeta -
Evropske zemlje koriste specijalnu opremu da bi stvorile oblake kiše (nad Evropom) i sprečile kišne oblake da stignu do našeg regiona, uključujući Iran, kaže predsednik Ahmadinedžad

TEHERAN - Zapad je odgovoran za sušu na jugu Irana što je deo "neobjavljenog rata", prenela je iranska novinska agencija Fars reči potpredsednika Republike Hasana Musavija.

"Sumnje da je suša koja je pogodila jug zemlje neobična. Svetsko ugnjetavanje i kolonijalizam (Zapada) utiču tehnologijom na vremenske prilike i to je deo neobjavljenog rata" Zapada protiv Irana, rekao je potpredsednik Musavi.

Suša na jugu Irana se ponavlja godinama, a poslednjih nedelja su peščane oluje paralisale više gradova. Te oluje su nova pojava i imaju sve teže posledice po Iran, a dolaze iz Iraka gde se pustinja proširila tokom dve decenije rata.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinežad je maja 2011. godine optužio zapadne zemlje da su "napravile planove da izazovu sušu" u Iranu.

"Prema izveštajima o klimi čija je tačnost potvrđena, evropske zemlje koriste specijalnu opremu da bi stvorile oblake kiše (nad Evropom) i sprečile kišne oblake da stignu do našeg regiona (Bliskog istoka), uključujući Iran", rekao je on.

Iranski lideri svakodnevno optužuju zapadne zemlje, na čelu sa SAD, za mnoge "zavere" čiji je cilj slabljenje Irana, bilo da je u pitanju ometanje njegove ekonomije, naučnog razvoja, jedinstva, nezavisnosti, političkog sistema, kulture ili međunarodnih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track