HOROR POSLE PROTESTA ŽUTIH PRSLUKA U PARIZU: Zapalili banku, a vatrogasci spasavali majku i dete iz požara, policija branila luksuzne prodavnice od demonstranata (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA, AP

opasno

HOROR POSLE PROTESTA ŽUTIH PRSLUKA U PARIZU: Zapalili banku, a vatrogasci spasavali majku i dete iz požara, policija branila luksuzne prodavnice od demonstranata (VIDEO, FOTO)

Planeta -

U Parizu su i danas održani protesti pokreta Žutih prsluka koji su u par navrata prerasli u nasilje kada su se demonstranti sukobili sa policijom, koja je uhapsila više od 80 osoba.

Kako prenosi Rojters, demonstranti su zapalili nekoliko prodavnica, kao i jednu banku u sedmospratnoj zgradi iz koje su vatrogasci jedva uspeli da spasu majku i dete.

Zapaljena banka se nalazi u prizemlju stambene zgrade nedaleko od Jelisejskih polja, a vatra je u međuvremenu ugašena. Vatrogasci su brzo reagovali i spasili jednu majku i dete sa sprata gde je pretila da se proširi vatra, rečeno je iz vatrogasne brigade za AP.

foto: EPA

Lakše povrede zadobilo je 11 ljudi u zgradi uključujući dva vatrogasca, dok su ostali stanari bezbedno evakuisani. Zapaljeno je nekoliko kioska na koje su demonstranti bacili dimne bombe.

foto: EPA

Na meti učesnika protesta ponovo su bile luksuzne prodavnice nedaleko od Trijumfalne kapije, a do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti počeli da bacaju dimne bombe i kamenice na policajce na Jelisejskim poljima, kao i da kamenicama gađaju policijska vozila.

foto: EPA

Policija je vodene topove kako bi rasterala najagresivnije protestante koji su se nalazili između prodavnica "Kartije" i "Mon Blan", a upotrebljen je i suzavac.

Demonstranti su palili gume od automobila i razbijali izloge, pre svega luksuznih radnji kao što su "Kenzo" i "Lakost".

foto: AP

Ovo je 18. nedelja kako se održavaju protesti "Žutih prsluka" protiv politike predsednika Emanuela Makrona, a ovog vikenda u glavnom gradu Francuske raspoređeno je više policijskih kordona i zatvoreno je nekoliko ulica na desnoj obali Sene.

foto: AP

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner rekao je da su protesti manji u poređenju sa pre nekoliko nedelja te da je danas u Parizu bilo samo 8.000 demonstranata.

"Ali u ovih 8.000, bilo je više od 1.500 ultra nasilnih osoba koji su došli samo da razbijaju, da se tuku i napadaju", rekao je ministar dodavši je mobilisano više od 1.400 pripadnika policije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track