Rusi i Ukrajinci diluju sobe u Budvi

iskaču pred automobile sa crnogorcima

Rusi i Ukrajinci diluju sobe u Budvi

Planeta -
Uobičajene kazne od 165 evra su gotovo stimulativne za dilere, jer njihova dnevna zarada je višestruko veća, navode podgoričke Vijesti

PODGORICA - Crnu Goru su ove sezone preplavili "dileri soba" i ne biraju sredstva da zarade rizikujući pritom hapšenje za koje, ipak, ne haju jer su propisane kazne od 200 do 300 evra.

Oni presreću turiste, iskaču ispred automobila sa tablicama iz regiona i onim iz EU, otimaju "goste" turističkim agencijama, kamufliraju se pred inspekcijskim službama, pišu podgoričke Vijesti i dodaju da su to samo neke od od novih strategija kojima se služe "dileri soba", kojih je po svoj prilici ove godine više nego prethodnih. Dilerisanjem soba ovog leta bave se i državljani Rusije, pa čak i Ukrajine, koji su proteklih godina pokupovali kuće, stanove i placeve na Crnogorskom primorju, jer, kako se navodi, dnevna zarada je nekoliko stotina evra.

Uobičajane kazne od 165 evra su gotovo stimulativne za dilere, jer njihova dnevna zarada je višestruko veća, navodi list. Vesnici sezone, kako ih nazivaju, jer njihova pojava na ulicama označava masovniji dolazak gostiju, dileri soba, ili posrednici u izdavanju privatnog smeštaja, postali su neizbežan adut svim kućevlasnicima da bi "napunili" krevete.

Iako novčane kazne protiv onih za koje se utvrdi da se bave nelegalnim posredovanjem u izdavanju smeštaja idu i do 1.100 evra, a inspekcijske kontrole su gotovo svakodnevne, dileri ne prezaju, već i dobro osmišljenim akcijama i međusobno povezani, i dalje su "glavna recepcija" Budve, metropole turizma.

Predsednik sektora privatnog smeštaja u Crnogorskom turističkom udruženju i vlasnik agencije CIPA Petar Ivković ističe da su bukvalno na ulici isti "likovi", koji se unazad pet-šest godina bave "dilerisanjem". Opštinska odluka, kojom se agencijama dozvoljava da same organizuju dilersku službu, ove godine, nažalost, nije zaživela.Iako turistička inspekcija gotovo svake sedmice "uhvati" na desetine novih dilera, ulice su i dalje pune onih koji se, po svemu sudeći, zbog izuzetno dobre zarade ne odriču toga posla.

A zarada je više nego odlična i dostiže i do nekoliko stotina evra dnevno."Više ih svi poznajemo, jedino ih nadležni ne poznaju. Možda nije loša ideja da ih fotografišemo i pošaljemo slike da ih upoznaju. Kako je krenulo, počećemo mi koji upozoravamo na ovaj problem dilera da se od njih krijemo, jer više niko ne zna, možda nam počnu i pretiti", rekao je Ivković za Vijesti. On je konstatovao da su kazne toliko male da se tim ljudima isplati da budu na ulicama.

Opština Budva je 2011. donela odluku o legalizovanju posredovanja u izdavanju privatnog smeštaja, ali nažalost, legalnih dilera nema na ulicama.U veliku akciju za uklanjanje dilera sa ulica, uključilo se Udruženje hotela Crne Gore - "Montenegro hotels asosijejšn", čija predsednica Danica Drekalović navodi da je ove godine taj problem kulminirao. Inače, samo tokom protekle sedmice u nekoliko akcija privedeno je 20 dilera, rečeno je Vijestima u nadležnim službama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track