DRASTIČNE MERE POSLE SUBOTNJEG HAOSA U FRANCUSKOJ: Premijer zabranio demonstracije Žutih prsluka, a  načelnik policije smenjen!
Foto: EPA

na neodređeno vreme

DRASTIČNE MERE POSLE SUBOTNJEG HAOSA U FRANCUSKOJ: Premijer zabranio demonstracije Žutih prsluka, a načelnik policije smenjen!

Planeta -

Francuski premijer Eduar Filip najavio je zabranu protesta Žutih prsluka na Jelisejskim poljima u Parizu i dva druga francuska grada nakon što su posle subotnjih nereda luksuzne prodavnice bile opljačkane i zapaljene.

Filip je rekao da će zabrana biti primjenjivana na neodređeno vreme u delovima grada koji su bili "najviše pogođeni" u Parizu, Bordou i Tuluzu .

On je danas najavio nove bezbednosne mere posle sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i visokim bezbednosnim zvaničnicima.

Navodi se da cilj tih mera da se izbegne ponavljanje subotnjeg nasilja, u kojem su demonstranti izazvali požare opasne po život, opljačkali luksuzne prodavnice i napali policiju oko Jelisejskih polja.

Filip je također rekao da je smenjen načelnik pariske policije Mišel Delpeš. Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez priznao je danas da policija nije bila uspešna tokom subotnjeg protesta. On je dodao da su policajci bili znatno oprezniji u korišćenju gumenih metaka zbog brojnih povreda koje su prethodno izazvali.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track