BAKSUZNI BOING JE MOGAO DA POBIJE HILJADE: Američki piloti otkrili koliko su vremena proveli na upoznavanju aviona! Simulator imale samo dve kompanije! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

skandal

BAKSUZNI BOING JE MOGAO DA POBIJE HILJADE: Američki piloti otkrili koliko su vremena proveli na upoznavanju aviona! Simulator imale samo dve kompanije! (VIDEO)

Planeta -

Američki piloti su imali su sat do dva edukacije za letenje novim boingom 737 maks 8, koji je u poslednjih pola godine učestvovao u dve avionske nesreće.

Prva od njih se dogodila se u oktobru prošle godine u Indoneziji i to ubrzo nakon poletanja samog aviona i u njoj je poginulo 189 života, dok je u onoj prošlonedeljnoj umrlo 157 osoba. Taj avion srušio samo šest minuta nakon što je poleteo. Stoga je Kina, a potom i mnoge druge zemlje, odlučila da zabrani letove tih aviona

Od ukupno 10.510 Boeinga 737 njih 376 pripada seriji maks u kojima je proizvođač aviona uveo određene promene na sistemu upravljanja letom budući da ti modeli imaju veće motore. Prema preliminarnim istraživanjima i izveštaju, prva nesreća, ona avioprevoznika Lajon Er, rezultat “borbe između pilota i aviona”, odnosno nepoznavanja novog sistema upravljanja avionom. Budući da su piloti koji su inače kvalifikovani za upravljanje boingom 737-800 pre letenja novog modela prošli kroz “edukaciju” dugu sat vremena i to na ajpodu, problemi i ne iznenađuju.

"Piloti boinga 737-800 primili su dodatnu edukaciju o Maksu 8 o određenim razlikama u modelima u trajanju sat vremena. Ostalo nije potrebno", izjavili su iz Amerikan Erlajnza.

Uz to, iako su piloti napisali vodič na 13 stranica za 737 Max, u njemu se ne spominje novi sistem upravljanjem (tzv. Maneuvering Characteristics Augmentation System, MCAS) kao ni potreba za ajpod edukacijom. To je reziltat zaključka Savezne uprave za vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration, FAA) koja pri poređenju dva modela aviona nije vidjela MCAS kao njihovu razliku.

Tek nakon nesreće Lajon Era piloti su uz Ajpod dobili i instruktora, a vodiči su ažurirani novim informacijama. Nova nesreća je napokon podstakla avioprevoznike da i naruče simulatore kao što su piloti tražili od samog početka, ali, kako su smatrali u većini aviokompanija, za to “nije bilo potrebe”. Pritom bi trebalo naglasiti da postoje i izuzeci kao što su Ajslander i Er Kanada koji su imali simulatore mesec dana prije dolaska prvih 737 Maxa.

"Najbolje bi bilo dobiti informacije od samog Boinga o problemima MCAS-a i dobiti tako programiran simulator jer iako piloti mogu savršeno izrecitovati kako postupiti u kojoj situaciji, to nije tako crno-belo kao što mislite", kaže britanski pilot Kris Brejdi dodavši da su piloti u slučaju nesreće Lajon era videli niz indikatora koji su im govorili da je nešto loše, ali nisu znali kojim se prvim pozabaviti.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: Scrrenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track