OSTAVKA PREDSEDNIKA POSLE 30 GODINA: Nazarbajev nastavlja da vlada iz senke?!
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

kazahstan

OSTAVKA PREDSEDNIKA POSLE 30 GODINA: Nazarbajev nastavlja da vlada iz senke?!

Planeta -

Neočekivano Nursultan Nazarbajev iznenada je odlučio da se povuče s vlasti. Veruje se da će nastaviti da vlada iz senke

Najpoznatiji Kazahstanac na svetu... Saša Baron Koen kao Borat
Najpoznatiji Kazahstanac na svetu... Saša Baron Koen kao Boratfoto: Profimedia

ASTANA - Predsednik kazahstanskog parlamenta Kasim Žomart Tokajev položio je juče zakletvu i postao predsednik države, samo dan nakon iznenadne ostavke dugogodišnjeg lidera Nursultana Nazarbajeva (78) tokom televizijskog obraćanja naciji.

SVA DOSTIGNUĆA NAZARBAJEVA - Zakonom je pokušao da zabrani sve religije u zemlji - Uveo je svoj dan - Dan predsednika Kazahstana - Pojavljuje se u filmovima i pozorišnim predstavama - Sada već bivši predsednik je i junak brojnih priča za decu - Na poslednjim izborima osvojio je 97,7 odsto glasova - Njegova ćerka Dariga je predsednica Senata

Tokajev je tako postao tek drugi predsednik Kazahstana od proglašenja nezavisnosti.

Zvao Putina

Nazarbajev je prisustvovao inauguraciji Tokajeva, na kojoj je dočekan dugim aplauzom. Parlament je potom izglasao promenu imena glavnog grada Astane u Nursultan, po dojučerašnjem predsedniku. Veruje se da će Nursultan nastaviti da vlada iz senke kao predsednik saveta za bezbednost i šef vladajuće partije.

OVO NISTE ZNALI - Nazarbajev je na rođenju imao pet kilograma - Kao dete maštao je da bude vojni pilot - Radio je na građevini da bi kupio harmoniku - Ima majstorsko zvanje u rvanju - Finska je prva zemlja koju je posetio

On će, bez obzira na ostavku, i dalje imati velika ovlašćenja zahvaljujući zakonu izglasanom prošle godine i njegovom statusu "oca domovine", koji mu garantuje pravosudni imunitet. Poznat je po borbi protiv korupcije, iako je upravo on bio najkorumpiraniji. Za Kazahstan se poslednjih godina u svetu čulo najviše zahvaljujući Boratu, komičnom liku kog glumi Saša Baron Koen, a koji se dolaskom u SAD suočio sa izazovima modernog sveta. Pre ostavke Nursultan je telefonom razgovarao s glavnim saveznikom Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije.

Gospodar izbora

Međunarodna zajednica počela je da obraća pažnju na zbivanja u Kazahstanu jer im je bilo čudno što Nazarbajev uvek na izborima dobija više od 90 odsto glasova, iako se standard zemlje iz godine u godinu sve više urušava. Da bi dokazao svoju moć, Nazarbajev je 1994. godine prestonicu zemlje premestio iz Alma Ate u Astanu, gde je i danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track