KALIFAT UNIŠTEN POSLE 5 GODINA BORBE: U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države! (VIDEO)
Foto: AP

DOBRE VESTI

KALIFAT UNIŠTEN POSLE 5 GODINA BORBE: U Siriji više ne postoji teritorija Islamske države! (VIDEO)

Planeta -

Bela kuća je danas saopštila da je kompletna teritorija koju je Islamska država nekada kontrolisala u Siriji oslobođena od ekstremista, iako američki zvaničnici navode da se nastavljaju sporadične borbe između snaga međunarodne koalicije i ostataka terorista.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je danas da je došlo vreme da Islamska država više ne kontroliše ni deo teritorije u tom regionu, posle petogodišnje vojne kamanje SAD i saveznika.

foto: AP

Tokom tih operacija bačeno je više od 100.000 bombi i poginuo je nepoznat broj civila. Tramp je novinarima pokazao mapu Iraka i Sirije na kojoj se vidi da ekstremisti Islamske države više ne kontrolišu nijednu teritoriju u regionu.

foto: AP

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da je kalifat Islamske države eliminisan 100 odsto i dodala da je Tramp dobio izveštaj o razvoju situacije od vršioca dužnosti američkog ministra odbrane Patrika Šenehena.

Američki zvaničnici, upoznati sa situacijom na terenu, rekli su da se Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju podršku SAD, i dalje bore protiv poslednjih ekstremista koji se kriju po tunelima u Baguzu i odbijaju da se predaju.

foto: AP

Zvaničnici su naveli da SDF nisu proglasile pobedu i da za danas nije planirano takvo proglašenje.

Pad poslednjeg uporišta džihadista u Baguzu označio bi kraj samoproglašenog kalifata Islamske države, koji je na vrhuncu snage te grupe zauzimao velike delove Sirije i Iraka.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track