MAKRON SE OBRAČUNAVA SA ŽUTIM PRSLUCIMA: Lider protesta kažnjen sa 2.000 evra
Foto: EPA

pozivao na proteste, pa kažnjen

MAKRON SE OBRAČUNAVA SA ŽUTIM PRSLUCIMA: Lider protesta kažnjen sa 2.000 evra

Planeta -

Jedan od lidera francuskog građanskog pokreta "Žuti prsluci" Erik Drue osuđen je danas na kaznu od 2.000 evra jer je organizovao dva protesta u Parizu bez prethodne prijave skupa nadležnim organima.

Drue je na sudu odbacio optužbu navodeći da on nema ulogu organizatora protesta i dodao da on nije lider Žutih prsluka. Na teret mu se stavljaju dva skupa 22. decembra i 2. januara.

"Ja nemam ulogu organizatora. Ja samo prenosim informaciju", rekao je Drue (34), inače vozač kamiona i jedan od incijatora prvog skupa Žutih prsluka 17. novembra.

foto: EPA / Chritophe Petit Tesson

Tužilac je tokom saslušanja pročitao nekoliko poruka Druea na društvenim mrežama u kojima poziva na skupove i dodao da je trebalo da prijavi skupove nadležnim organima.

Drue je rekao da će podneti tužbu na presudu. Njemu je 5. juna zakazano novo saslušanje jer je na jednom protestu viđen sa palicom, što je zabranjeno jer može da posluži kao oružje.

Francuske vlasti su poslednjih nedelja pooštrile kazne i dodatno pojačale snage bezbednost na protestima koji i dalje traju uprkos ustupcima vlasti i velikoj nacionalnoj debati koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron u cilju rešavanja krize.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track