ARAPI PROTIV TRAMPA: Saudijski kralj ŽESTOKO kritikuje odluku o Golanskoj visoravni
Foto: EPA, Foto: EPA

NE SLAŽU SE

ARAPI PROTIV TRAMPA: Saudijski kralj ŽESTOKO kritikuje odluku o Golanskoj visoravni

Planeta -

Saudijski kralj Salman izjavio je danas da "apsolutno odbacije" svaku meru koja negira sirijski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Obraćajući se prisutnima na godišnjem samitu Arapske Lige (AL) u Tunisu, on je ponovio stav Saudijske Arabije da podržava uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, sa Istočnim Jerusalimom kao prestonicom, prenela je agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je prošle sedmice dekret kojim priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koju je okupirao 1967. godine, a potom anektirao.

Na ovogodišnjem samitu AL, predstavnici više od 20 zemalja jedinstveni su u osudi politike Trampove administracije koju smatraju nepravedno pristrasnom prema Izraelu, navela je agencija AP.

Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je šest dana između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane.

Na kraju tog rata, Izrael je pod svoju kontrolu stavio Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track