Najnovije vesti

SLOM ISLAMSKE DRŽAVE U SIRIJI NE ZNAČI I KRAJ TERORIZMA: U borbu protiv ekstremizma moraju da se uključe škole, psiholozi, mediji...
Foto: Tviter/ToChangeEverything

OPasnost nije prošla

SLOM ISLAMSKE DRŽAVE U SIRIJI NE ZNAČI I KRAJ TERORIZMA: U borbu protiv ekstremizma moraju da se uključe škole, psiholozi, mediji...

Planeta

Nakon što su kurdske snaga zauzele poslednje teritorijalno uporište tzv. Islamske Države u Siriji, malo selo Baghuz, mediji su se utrkivali u objavama kraja terorizma poneseni pre svega saopštenjem predsednika Trampa o pobedi nad terorizmom. Međutim istina je da je čovečanstvo, ne samo daleko od globalne pobede nad terorizmom već i daleko od pobede nad samom terorističkom organizacijom ISIS, upozorava Ilija Životić, ekspert za bezbednost i predsednik IPO Srbija.

- Tačno je da samoproglašeni kalifat više ne postoji u teritorijalnom obliku na bliskom istoku, i to je veoma važno jer pre svega ISIS sada ima mnogo manje pripadnika, prestale su donacije u novcu i opremi, nema više miliona dolara od prodaje nafte, reketa i pljački. Sada treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prvo imamo zvanični podatak službi bezbednosti da je više od 40.000 stranaca bilo u redovima terorista, (generalni sekretar UN je prošlog meseca izneo podatak da ISIS trenutno broji oko 15.000 boraca od čega 3000 stranaca. Američka komanda daje sličan broj 15-20 hiljada ukupno) mnogi su poginuli, neki su u zatvorima ali većina se vratila u svoje matične zemlje ili se sa falsifikovanim papirima u talasima izbeglica dokopala Evropske unije - navodi Životić, koji ocenjuje da će se veliki broj usijanih glava ipak ohladiti od ekstremizma, ali ne i svi.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

- Mnogi će prihvatiti poraz i vratiti se nekom možemo nazvati normalnom životu. Ali iluzorno je govoriti da to važi za sve. Treba biti spreman da će neki pristupiti drugim terorističkim grupama. Neki će probati da se prilagode životu u miru ali neće uspeti, dakle imaćemo zasigurno slučajeve slične tzv. Vijetnamskom sindromu. Terorizam usamljenih vukova je nešto je realnost i što se dešava. Takođe postoje podaci o više hiljada stranaca koji se i dalje nalaze negde na Bliskom Istoku, u takozvanim džepovima, malim grupama u nekim selima i zabitima Sirije ili Iraka za koje će biti potrebno mnogo vremena da se očiste jer u pitanju je površina jednaka veličini Srbije, 88.000 kvadratnih kilometara. Za očekivati je da će se oni priključiti nekoj od terorističkih grupa koje su bile povezane ili nastale raspadom ISIS -  dodaje ekspert za bezbednost i predviđa da "majka svih terorista" jedva čeka sveže snage.

- Bez sumnje, one najopasnije preuzeće Al-Kaida. Imao sam prilike da vidim izveštaje koji govore o pripadnicima ISIS koji su koristeći nekadašnje kanale za kupovinu oružja od palestinskih terorističkih grupa prebegli na tu teritoriju zbog čega je i primetno pojačano dejstvo Izraela. Njihove grupe su prisutne osim u Siriji i Iraku u Jemenu, Somaliji, Alžiru, Egiptu, Nigeriji Sinaju i Filipinima. Međutim sada je najvažnije nakon pobede u Siriji, pobediti ideologiju ISIS. To će biti prava borba u koju će morati biti uključeni svi nivoi društva, škole,ne vladine organizacije, psiholozi, mediji. 

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

To se mora uraditi da ne bi smo imali kopiju kalifata negde drugde, recimo u Nigeriji gde hara teroristička organizacija Al Šabah, ali i u našem komšiluku delu BiH pod upravom Sarajeva gde imamo pojave mini kalifata u vidu otuđenih naselja koja žive po nekim svojim pravilima ne priznajući ni pravnu vlast vlade ni versku vlast Islamske zajednice u Bosni i naravno na delu Kosova pod kontrolom Prištine gde ne postoji nikakva kontrola nad povratnicima iz redova ISIS - zaključuje Ilija Životić.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...