KO POBEDI U ISTANBULU, OSVAJA TURSKU: Evo zašto je Erdoganu toliko bitno da TRIJUMFUJE u ovom gradu!
Foto: EPA / Erdem Sahin

DO POSLEDNJEG GLASA

KO POBEDI U ISTANBULU, OSVAJA TURSKU: Evo zašto je Erdoganu toliko bitno da TRIJUMFUJE u ovom gradu!

Planeta -

Ekrem Imamoglu, kandidat glavne opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) za gradonačelnika najvećeg turskog grada Istanbula, izjavio je danas da prema stranačkim podacima ima 25.158 glasova više u odnosu na Binalija Jildirima, kandidata Partije pravde i razvoja (AKP), čiji je lider turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Navodi se da je Imamoglu takođe rekao da je Vrhovni izborni savet Turske uneo 99,95 odsto glasova iz Istanbula u kompjuterski sistem koji je pokazao da je njegova razlika u odnosu na Jildirima i veća i da iznosi 25.755 glasova.

Predsednik Vrhovnog izbornog saveta Turske Sadi Guven prethodno je objavio da Imamoglu ima 4.159.650 glasova, a Jildirim 4.131.761 glasova, ne kazavši koliko je procenata glasova prebrojano.

Rojters je tada javio da je "delovalo da je Erdogan priznao poraz u Istanbulu".

AP je juče preneo raniju izjavu turskog predsednika, koji je i sam bio gradonačelnik Istanbula, metropole u kojoj živi 15 miliona ljudi, da je pobeda tu od ključne važnosti i da "ko god pobedi u Istanbulu, osvaja Tursku".

Američka agencija danas je objavila da je Erdogan proglasio pobedu na lokalnim izborima, iako je njegova stranka izgubila kontrolu u prestonici Ankari, prvi put posle 25 godina, a neizvesno je ko će pobediti i u najvećem gradu u zemlji, Istanbulu.

Pobeda opozicije u Ankari je, kako ističe AP, veliki udarac dominaciji Erdoganovoj AKP koja je držala vlast u prestonici poslednjih 25 godina.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track