OVO JE NAJPROFITABILNIJA KOMPANIJA NA SVETU: Prošle godine inkasirali 224 milijarde dolara, a imaju šanse da toliko zarađuju naredne 52 godine (VIDEO)
Foto: Shutterstock

biznis

OVO JE NAJPROFITABILNIJA KOMPANIJA NA SVETU: Prošle godine inkasirali 224 milijarde dolara, a imaju šanse da toliko zarađuju naredne 52 godine (VIDEO)

Planeta -

Najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramko poslovala je u prošloj godini sa dobiti od 224 milijarde dolara, izvestila je u ponedeljak agencija Fič Rejtings na osnovu uvida u poslovne knjige saudijske kompanije, zatvorene nakon nacionalizacije.

Prošlog četvrtka Aramko je saopštio kako namerava da kupi 70-odstotni udeo u takođe saudijskom petrohemijskom divu SABIC-u za 69,1 milijardu dolara, čime bi se de fakto spojile dve najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji.

Saudi Aramko planira da finansira tu transakciju izdavanjem obveznica pa su prvi put od nacionalizacije, sprovedene pre više od 40 godina, omogućili uvid u svoje poslovne knjige agencijama Fič i Mudi.

Agencija Fič ocenila je kreditnu sposobnost kompanije ocenom 'A+', stepen ispod najviše investicione kategorije, uz obrazloženje da većinu zarade kompanije preuzima vlada Saudijske Arabije, koja njome finansira oko 70 odsto projektovanih državnih prihoda ukupnog iznosa 260 milijardi dolara.

Kada bi kompanija bila nezavisna od države, ocena bi bila 'AA+' s obzirom na finansije, ogromne rezerve ugljovodonika i niske troškove proizvodnje, i bila bi izjednačena sa onom drugih međunarodnih naftnih kompanija, napominju u Fiču.

U Aramku procenjuju dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela, a ukupne rezerve ugljovodonika na 257 milijardi barela ekvivalenta nafte, što bi odgovaralo veku trajanja rezervi od 52 godine, konstatuju u agenciji, zaključujući da su rezerve solidne mereno međunarodnim standardima.

Inače, Saudi Aramko bila je najprofitabilnija kompanija na svetu u 2018. godini.

Kurir.rs/Novac.hr

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track