NEOČEKIVAN POTEZ KINESKIH NAUČNIKA Klonirali psa koji je rešio 12 ubistava!
Foto: Profimedia

novi šerlok holms

NEOČEKIVAN POTEZ KINESKIH NAUČNIKA Klonirali psa koji je rešio 12 ubistava!

Planeta -

Ćelija Štene kuminskog vučjaka dobilo je ime Kuensjun. Obuka vrhunskog policijskog psa traje pet godina i košta 60.000 $

Pufnica... Kuensjun kada se oštenila
Pufnica... Kuensjun kada se oštenilafoto: Profimedia

PEKING - Kineski naučnici izveli su neočekivani potez klonirajući psa koji učestvovao u rešavanju 12 slučajeva ubistava, nadajući se da će i on nastaviti sa uspešnom službom u policijskim snagama. Štene kuminskog vučjaka dobilo je ime Kuensjun i nastalo je od ćelija sedmogodišnje ženke Huahuangma, koja je 2016. nagrađena najvišim ordenom za životinje koji dodeljuje kinesko ministarstvo javne bezbednosti.

Odličan gen

Ženka Huahuangma je učestvovala u istraživanju preko 20 kriminalnih slučajeva i nadležni se nadaju da će će njen klon takođe imati odličan gen koji će se prenositi s generacije na generaciju. Kloniranje je izvršila kompanija "Sinodžin", a štene Kuensjun se okotilo 19. decembra prošle godine i imalo je 540 grama i 23 centimetra.

Teška obuka... Kuensjun sa policajkom na poligonu
Teška obuka... Kuensjun sa policajkom na poligonufoto: Profimedia

I KOREJCI ISTO RADILI Iako se radi o vrlo neobičnom slučaju kloniranja, ovo nije prvi put da se kloniraju policijski psi koji su u službi imali izvanredne rezultate. Naime, u Južnoj Koreji je 2007. godine kloniran prvi pas i od 2011. elitne vojne jedinice koriste klonirane zlatne labradore u obezbeđivanju seulskog aerodroma "Inčeon".

Kompanija je projekat kloniranja izvela u saradnji sa univerzitetom za poljoprivredu Junan i ministarstvom za javnu bezbednost. Naučnici su u septembru 2018. godine iz kože ženke Huahuangma odvojili nekoliko ćelija koje su potom usađene u jajnu ćeliju kojoj je uklonjen nukleus. Taj embrion je potom usađen u ženku surogata, koja je rase bigl. Okoćeno štene Kuensjun ima 99 odsto ćelija Huahuangme. Štene je 5. marta prebačeno u bazu za obuku policijskih pasa u gradu Kumingu, gde će imati obuku.

Veliki potencijal

- Klonirana ženka ima bolji potencijal od ostalih pasa koji su već na obuci u ovom centru - kaže Van Đušeng za dnevnik Sajens end teknolodži (Nauka i tehnologija). Ako Kuensjun uspešno prođe obuku, zvanično će postati policijski pas kada bude imala deset meseci. Obuka vrhunskog policijskog psa traje oko pet godina i košta nepunih 60.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track