HAFTAROVE SNAGE PRED TRIPOLIJEM: Vojska moćnog libijskog generala napada prestonicu iz 3 pravca, pao aerodrom, pitanje vremena kada će ući! (VIDEO)
Foto: Screenshot

obračun

HAFTAROVE SNAGE PRED TRIPOLIJEM: Vojska moćnog libijskog generala napada prestonicu iz 3 pravca, pao aerodrom, pitanje vremena kada će ući! (VIDEO)

Planeta -

Libijska nacionalna armija maršala Halife Haftara preuzela je kontrolu nad aerodromom u Tripoliju, izjavio je izvor blizak komandi koji je precizirao da se u tom području vode borbe.

Portparol armije Ahmed el Mismari saopštio je ranije da trupe napreduju prema Tripoliju u nekoliko pravaca, ali još nisu ušle u sam glavni grad.

On je takođe naveo da još ne može da navede datum završetka operacije, uzimajući u obzir uslove u kojima se operacija odvija, ali je potvrdio da će se ona nastaviti sve dok se ne ispune svi postavljeni zadaci.

U četvrtak je komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio svojim snagama da počnu ofanzivu na Tripoli kako bi se „oslobodio od terorista“.

Mediji su saopštili da su jedinice Libijske armijje preuzele kontrolu nad gradovima Garjan i Surman južno od glavnog grada Libije. Sa druge strane, premijer vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju Fajez Saradž naredio je da se ukoliko bude potrebno upotrebi sila nakon saopštenja da je Libijska nacionalna armija uspostavila kontrolu nad gradovima južno i zapadno od Tripolija.

Međunarodni aerodrom Tripoli nalazi se na udaljenosti od 34 kilometra od glavnog grada Libije. Vazdušna luka nije operativna od 2014. godine. Nakon žestokih bitaka između različitih libijskih oružanih grupa na teritoriji aerodroma, izgoreo je deo zgrade terminala, a eksplozije granata nanele su značajnu štetu na pisti. Poslednjih godina je funkciju glavnog aerodroma Tripolija preuzeo vojni aerodrom Mitiga, koji se nalazi na 11 kilometara od Tripolija.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track