Najnovije vesti

AMERIKA PROGLAŠAVA IRANSKU GARDU TERORISTIMA?! Iz Teherana stiže ŽESTOK odgovor: Vojsku SAD stavljamo na spisak sa Islamskom državom!
Foto: AP

SUKOBI

AMERIKA PROGLAŠAVA IRANSKU GARDU TERORISTIMA?! Iz Teherana stiže ŽESTOK odgovor: Vojsku SAD stavljamo na spisak sa Islamskom državom!

Planeta

Očekuje se da SAD proglase elitnu iransku elitnu Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, izjavila su tri neimenovana američka zvaničnika Rojtersu, koji navodi da je ovo prvi put da Vašington zvanično naziva vojsku neke zemlje terorističkom grupom.

Navodi se da se očekuje da ovu odluku, za koju kritičari kažu da bi mogla da Vašingtonu neprijateljske vlade u svetu pokrene na slične akcije prema vojnim i obaveštajnim zvaničnicima SAD, Stejt department objavi već u ponedeljak.

 

Rojters navodi da se radi o odluci o kojoj su se već godinama kolale glasine.

Navodi se da je Pentagon odbio da ovo komentariše i uputio novinare na Stejt department, koji je kao i Bela kuća takođe odbio komentar.

 

Agencija navodi da misija Irana pri Ujedinjenim nacijama nije još odgovorila na upit Rojtersa.

Podseća se da je državni sekretar SAD Majkl Pompeo, kojeg Rojters naziva "bučnim jastrebom" kada je u pitanju odnos prema Iranu, zagovarao promenu američke politike u okviru tvrđeg stava koji je administracija šefa Bele kuće Donalda Trampa zauzela prema Teheranu.

 

Navodi se da će odluka, ako bude objavljena, stići uoči prve godišnjice Trampove odluke da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom potpisanog 2015. godine i vrati sankcije koje su osakatile iransku privredu.

 

Podseća se da je Vašington već stavio na "crnu listu" desetine organizacija i osoba povezanih s Revolucionarnom gardom, ali ne i nju samu.

 

Američko Ministarstvo finansija je 2007. godine označilo je Kuds jedinice, koje su u okviru Revolucionarne garde zadužene za operacije u inostranstvu, kao organizaciju koja "podržava terorizam", nakon čega je Iran upozorio da će uslediti "žestok" odgovor ako Vašington nastavi da povlači takve poteze.

Iran: Stavićemo mi vojsku SAD na listu terorista zajedno s ID

 

Iran bi mogao da stavi američku vojsku na listu terorista ako Vašington proglasi elitnu iransku elitnu Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, objavio je danas predsedavajući Komiteta za nacionalnu bezbednost iranskog parlamenta Hešmatolah Falahatpiđeh, prenosi Rojters.

 

"Ako Revolucionarna garda bude stavljena na američku listu terorističkih grupa, mi ćemo vojsku te zemlje (SAD) staviti na crnu listu terorista odmah uz Islamsku državu", napisao je Falahatpišeh na Tvitteru.

 

Očekuje se da SAD proglase elitnu iransku Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, izjavila su tri neimenovana američka zvaničnika Rojtersu, koji navodi da je ovo prvi put da Vašington zvanično naziva vojsku neke zemlje terorističkom grupom.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...