BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE REKAO DA JE ASANŽ SLOBODAN, PA PROMENIO PRIČU: Nije on heroj, ispravno je da o njegovoj budućnosti odlučuju britanski sudovi
Foto: EPA / Kimmo Brandt

hapšenje osnivača vikiliksa

BRITANSKI ŠEF DIPLOMATIJE REKAO DA JE ASANŽ SLOBODAN, PA PROMENIO PRIČU: Nije on heroj, ispravno je da o njegovoj budućnosti odlučuju britanski sudovi

Planeta -

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, koji je nedavno nazvao osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža "slobodnim čovekom", izjavio je danas da on "nije heroj" i da će o njegovoj budućnosti odlučiti britansko pravosuđe.

Hant je to rekao pošto je osnivač Vikiliksa uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je proveo skoro sedam godina.

"Niko nije iznad zakona. Džulijan Asanž nije heroj, on se skrivao od istine godinama i godinama. Ispravno je da o njegovoj budućnosti odlučuje britanski pravosudni sistem", rekao je Hant za "Skaj njuz", a prenosi Rojters.

Britanski ministar je, međutim, 5. aprila rekao da je Asanž "slobodan čovek", i da kad god odluči, može da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

"On može da napusti ambasadu kad god poželi, i mi želimo da se situacija što pre reši", rekao je tada Hant.

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/Kimmo Brandt)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track