OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! ŠOKANTNA PUTINOVA ODLUKA: Ukida vojni rok i PRAVI JOŠ MOĆNIJU I SNAŽNIJU VOJSKU! Evo šta je NAUMIO i zbog čega obavezan rok postaje PROŠLOST! (VIDEO)
Foto: printscreen Yt

sve sam profesionalac

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! ŠOKANTNA PUTINOVA ODLUKA: Ukida vojni rok i PRAVI JOŠ MOĆNIJU I SNAŽNIJU VOJSKU! Evo šta je NAUMIO i zbog čega obavezan rok postaje PROŠLOST! (VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija kreće ka stvaranju profesionalne vojske, odnosno ukidanju regrutnog sistema.

Putin je rekao da će pre ili kasnije poziv za služenje vojnog roka postati prošlost. On je izjavio da će to biti potrebno vreme i finansijska sredstva, ali da je profesionalna vojska postala sve popularnija.

Putin je dodao da je profesionalna vojska potrebna zbog usložnjavanja vojne tehnike i zadataka koji stoje pred njom. Takođe je primetio da neke države nisu prešle u potpunosti na profesionalnu vojsku, jer vojnici uvek imaju zadatke koji ne zahtevaju velike kvalifikacije.

" Idemo ka stvaranju profesionalne vojske. Vojna tehnologija postaje sve teža, a za upravljanje njom neophodni su profesionalci", rekao je Putin tokom posete "Energomaksu", odgovarajući jedom od učesnika na pitanje "može li se doći do dlaganja vojnog roka za radnike u raketnoj i svemirskoj industriji".

Ruski predsednik naglasio je da su u okviru Ministarstva odbrane formirane naučne kompanije u kojima se može služiti vojska kako se ne bi gubile kvalifikacije.

Prema važećem zakonu, muškarci od 18 do 27 godina služe vojni rok u trajanju od godinu dana. Zakon je za sada precizirao i razloge zbog kojih se on može odložiti, na primer kada su u pitanju redovne univerzitetske studije.

Početkom marta, Duma je usvojila i amandmane zakona o služenju vojnog roka prema kojima je omogućeno odlaganje zbog pohađanja srednje škole, studiranja, magistrature...

Kurir.rs/24top.kz

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track