ŽUTI PRSLUCI OPET NA ULICAMA ŠIROM FRANCUSKE: Demonstracije se nastavljaju, u tri grada zabranjeni protesti
Foto: AP

borba protiv terorista

ŽUTI PRSLUCI OPET NA ULICAMA ŠIROM FRANCUSKE: Demonstracije se nastavljaju, u tri grada zabranjeni protesti

Planeta -

Građanski pokret "Žuti prsluci" danas nastavlja demonstracije širom Francuske, 22. subote zaredom, sa najvećim skupom najavljenim u Tuluzu, gradu koji pokret želi da postavi kao "prestonicu žutih prsluka", javila je francuska televizija El Se I (LCI).

U Parizu su prijavljena dva skupa sa sloganom "Čin 22: Pariz pogodio žuti cunami". Za sada se na društvenim mrežama prijavilo oko 1.400 učesnika.

U Lilu, Lionu i Ruanu biće zabranjeni protesti u centru grada, navele su policijske prefekture tih gradova.

Protesti su već nedeljama zabranjeni u pojedinim delovima gradova gde su ranije izbijali neredi i pričinjena materijalna šteta. U Parizu je zabranjeno okupljanje u aveniji Jelisejskih polja, kod istorijskog spomenika Trijumfalne kapije, kao i u blizini predsedničke palate.

Žuti prsluci navode da mobilizacija ne sme da jenjava uprkos najslabijem odzivu prethodne subote, kada se okupilo 22.300 ljudi. Prvog dana protesta u novembru je bilo više od 282.000 ljudi.

Apolitični pokret "Žuti prsluci" protestuje od 17. novembra protiv opšte politike predsednika Emanuela Makrona. Protesti čiji broj svake subote varira, ne jenjavaju uprkos ustupcima vlasti i Makronovoj velikoj nacionalnoj debati koju je pokrenuo da bi rešio krizu.

Protesti pokreta "Žuti prsluci" smatraju se najvećom krizom s kojom se suočava centristički predsednik Makron od dolaska na vlast u maju 2017. godine.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track