Najnovije vesti

POSLEDNJE UPOZORENJE EVROPSKIH NAUČNIKA: Kontinentom će harati tropske bolesti, na udaru posebno ova balkanska zemlja (VIDEO)
Foto: Profimedia

posledice otopljavanja

POSLEDNJE UPOZORENJE EVROPSKIH NAUČNIKA: Kontinentom će harati tropske bolesti, na udaru posebno ova balkanska zemlja (VIDEO)

Planeta

Naučnici upozoravaju da Lišmanioza, encefalitis i Denga groznica, poznata i kao 'kostolomna groznica', prete Evropi zbog globalnog zagrijavanja.

Na velikoj konferenciji koja je u subotu održana u Amsterdamu stručnjaci su se saglasili kako postoji realna opasnost od izbijanja epidemije tih bolesti.

 

Iako se radi o zarazama koje su ranije pohađale južnije krajeve, sada su u opasnosti i drugi, odnosno, hladniji predeli na severu Europe, upozoravaju naučnici, navodeći kako je nužno preduzeti hitne mere kako bi se zagrejavanje planete zaustavilo.

 

Naime, globalno otopljavanje je stvorilo uslove u kojima se komarci, krpelji i drugi insekti koji prenose bolesti mogu nekontrolisano razmnožavati pa se oni šire čitavom Evropom. Među zemljama koje se smatraju najviše ugroženima je i Hrvatska.

"Insekti se Evropom šire već decenijama, zbog čega imamo epidemiju Denga groznice u Francuskoj i Hrvatskoj, malariju u Grčkoj, groznicu Zapadnog Nila u jugostičnoj Evropi, čikungunju u Italiji i Francuskoj... - piše, između ostalog, ugledni britanski list, pozivajući se na naučnike.

 

Naučnici smatraju kako se klima na Mediteranu toliko promenila da je ona sada delomično tropska, a kao dokaz ističu potpunu adaptaciju tigrastog komarca na evropske krajeve koji su im do pre nekoliko decenija bili prehladni.

 

"U budućnosti, toplije i vlažnije vreme pružiće idealne uslove za razmnožavanje insekata poput azijskog tigrastog komarca, koji širi viruse i prouzrokuje teške bolesti, a mogao bi da se proširi po čitavoj Evropi", rekao je jedan od učesnika skupa, italijanski naučnik Đovani Reza.

Naučnici ističu kako su epidemije bolesti poput Denga groznice u prošlosti bile ograničene na toplije - tropske i suptropske - krajeve iz jednostavnog razloga - komarci su izvan tih područja umirali zbog niske temperature. Ali, porast temperatura (prouzrokovan delovanjem čoveka), to bi mogao da promeni.

 

Naučnici smatraju kako bi zdravstvene agencije morale da rade na uspostavljanu kvalitetnijeg sistema nadzora i prevencije ovakvih zaraza i upozoravati javnost na mogućnost epidemije, kad već nismo u stanju da smanjimo emisije CO2 u atmosferu.

 

Kurir.rs/Gardian
Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...