ZBOG OVE SLIKE JE ASANŽU UKINUT AZIL: Predsednik Ekvadora uhvaćen u neprijatnoj situaciji! (FOTO)
Foto: EPA/Stringer, Printscreen

Bruka

ZBOG OVE SLIKE JE ASANŽU UKINUT AZIL: Predsednik Ekvadora uhvaćen u neprijatnoj situaciji! (FOTO)

Planeta -

Svađa oko porcije jastoga u krevetu koštala je Džulijana Asanža azila u ambasadi Ekvadora u Londonu, gde je proveo sedam godina izbegavajući izručenje Švedskoj!

Kako prenose mnogobrojni zapadni mediji, Asanžu je azil ukinuo predsednik Ekvadora Lenjin Moreno, nakon što se u javnosti pojavilo preko 200 njegovih privatnih poruka i fotografija kako sa suprugom uživa u luksuznom odmoru u Evropi i konzumira jastoga u hotelskom krevetu

Odluka o izručenju 2. maja... Džulijan Asanž
Odluka o izručenju 2. maja... Džulijan Asanžfoto: EPA/Stringer

Te fotografije su izazvale veliki bes javnosti u Ekvadoru u trenucima kada je šef države uveo mere štednje u zemlji. Moreno je optužio Asanža da stoji iza objavljivanja ovih fotografija, što je osnivač Vikiliksa demantovao. Nakon što je on izbačen iz zgrade ambasade, a britanske vlasti ga uhapsile zbog kršenja uslovne slobode, Moreno je poručio da Asanž nije imao pravo da mu hakuje „privatni telefon“.

Asanžu preti izručenje Švedskoj, gde je optužen za seksualno zlostavljanje, kao i SAD, koja ga traži zbog objavljivanja na stotine hiljada poverljivih diplomatskih depeša. U Americi je optužen za izdaju i ugrožavanje nacionalne bezbednosti, zbog čega bi mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu ili doživotnu robiju.

Džon Šipton, otac Džulijana Asanža, zatražio je od australijske vlade da vrati njegovog sina u Australiju i rekao da je šokiran kako je izgledao loše prilikom hapšenja. Šipton je Asanžov biološki otac i bio je sekretar Vikiliks partije, koju je njegov sin osnovao povodom izbora za senat 2013. godine. On je posećivao sina svakog Božića u ambasadi Ekvadora u Londonu.

- Premijer i ministarstvo spoljnih poslova Australije moraju da urade nešto. Džulijana treba izručiti Australiji - rekao je on. A. P.Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno se konačno osvetio svetski poznatom uzbunjivaču jer je ovaj navodno objavio njegovu fotku kako jede u krevetu

Kurir

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track